Banca Mondială lansează un avertisment cutremurător: Coşmarul recesiunii se întoarce după loviturile încasate de sistemul bancar

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 03 aprilie 2023 473 afişări

Banca Mondială lansează un avertisment cutremurător: Coşmarul recesiunii se întoarce după loviturile încasate de sistemul bancar

Falimentele creditorilor americani Silicon Valley Bank (SVB) şi Signature Bank, urmate de salvarea Credit Suisse, şi turbulenţele care au urmat pe pieţele mondiale au reaprins riscul de recesiune care părea să se fi diminuat în urmă cu doar câteva săptămâni, avertizează Banca Mondială.

Traderii pariază acum că Rezerva Federală a terminat cu majorarea ratelor dobânzilor. Optimismul care a urmat redeschiderii economice a Chinei şi prăbuşirii preţurilor la energie la începutul acestui an s-a stins rapid, scrie Reuters.

„Pe termen mediu, ceea ce s-a întâmplat în ultima lună, o să impacteze creşerea globală care va fi mult mai slabă decât am estimat anterior”, a declarat Mike Riddell, senior manager la Allianz Global Investors.

Bancherii centrali monitorizează îndeaproape indicatorii economici şi presiunile care apar la nivelul sistemului bancar, pe lângă condiţiile de creditare care erau deja înăsprite, care ar putea să declanşeze o criză a creditelor.

Goldman Sachs estimează că înăsprirea standardelor de creditare bancară pe care o preconizează ar putea şterge cel puţin 0,25 până la 0,5 puncte procentuale din creşterea economică a SUA din 2023, echivalentul impactului a încă 25-50 de puncte de bază de majorare a ratelor Fed.

Pe măsură ce perspectivele devin din ce în ce mai sumbre, traderii au pariat marţi că o nouă majorare a dobânzii Fed este „precum datul cu banul”, pentru că măsura ar putea influenţa pozitiv economia, însă are de asemenea toate şansele să provoace probleme majore. Ratele BCE au scăzut uşor, până la 3,4%, de la 4%, cât erau la începutul lunii martie.

Acţiunile bancare la nivel global, care au scăzut cu doar 0,1% în martie şi care încă mai înregistrează câştiguri în acest an, par să semnaleze un risc redus de recesiune, dar îngrijorările continuă să crească.

Acţiunile bancare globale, care au avut o performanţă superioară indicelui MSCI World Stock Index înainte de turbulenţe, au scăzut cu aproape 15% în această lună. Sectoarele sensibile la perspectivele de creştere, precum sectorul imobiliar şi cel al petrolului şi gazelor naturale, înregistrează o evoluţie slabă în prezent.

Datele oferă în continuare surprize pozitive, arată un indice Citi Bank,  sugerând că indicii economic nu au suferit evoluţii negative care să sune alarma pentru recesiune.

Între timp, activitatea întreprinderilor din SUA şi din zona euro a accelerat mai mult decât se aştepta în martie.

„Datele (din SUA) au fost colectate în mare parte după prăbuşirea SVB, ceea ce sugerează că impactul negativ iniţial al incertitudinii a fost modest”, a declarat Kristoffer Kjær Lomholt, şeful departamentului FX şi analist-şef la Danske Bank.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.