Banca Mondială anunţă că economia Ucrainei se va prăbuşi în acest an cu 45%

Autor: Ştefan Stan Postat la 11 aprilie 2022 31 afişări

Banca Mondială anunţă că economia Ucrainei se va prăbuşi în acest an cu 45%

Economia Ucrainei este pe cale să se contracte cu aproape jumătate în acest an, pe măsură ce invazia rusă şi impactul unei "crize umanitare profunde" îşi fac simţite efectele, a declarat Banca Mondială.

Având în vedere blocada porturilor din sudul Ucrainei de la Marea Neagră şi ravagiile provocate în industria din estul ţării, se estimează că PIB-ul acestei ţări devastate de război se va reduce cu aproximativ 45% în 2022.

Organizaţia de dezvoltare cu sediul la Washington a declarat că Rusia va intra, de asemenea, în recesiune, iar multe ţări din jurul Ucrainei vor suferi greutăţi severe, unele fiind împinse să ceară ajutor extern de la agenţiile internaţionale pentru a preveni intrarea în incapacitate de plată a datoriilor existente.

"Războiul are un impact devastator asupra vieţii umane şi provoacă distrugeri economice în ambele ţări şi va duce la pierderi economice semnificative în regiunea Europei şi Asiei Centrale şi în restul lumii", a declarat Banca Mondială în prognoza sa publicată duminică.

Banca şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor găzdui săptămâna aceasta miniştrii de finanţe şi şefii băncilor centrale la reuniunile lor anuale de primăvară.

Se aşteaptă ca David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale, şi şefa FMI, Kristalina Georgieva, să declare că intenţionează să ofere un sprijin financiar suplimentar ţărilor afectate de invazie, multe dintre acestea suferind o spirală a costurilor alimentelor.

Luna trecută, Kristalina Georgieva a declarat că este puţin probabil ca războiul să declanşeze o criză financiară globală, dar a avertizat asupra unei recesiuni severe în multe ţări apropiate de conflict.

Banca a declarat că al doilea şoc major în doi ani, după pandemie, ar duce la o scădere de 4,1% a producţiei economice în întreaga regiune - de două ori mai abruptă decât recesiunea din 2020, cauzată de criza Covid-19.

Datele regionale ale Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală se întind de la Irlanda, în vest, până la Federaţia Rusă, în est, dar raportul s-a concentrat pe ţările emergente şi în curs de dezvoltare din Europa Centrală şi de Est, Balcani, Turcia şi fostele republici sovietice.

Potrivit raportului, efectele războiului vor lovi cel mai puternic multe dintre fostele republici sovietice şi multe dintre ele vor fi nevoite să ceară împrumuturi suplimentare de la Banca Mondială şi FMI pentru a rămâne solvabile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca mondiala,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.