Apune era Big Four? Gigantul de asigurări AIG apelează la Mazars pentru auditul din Marea Britanie, după ce a lucrat 40 de ani cu PwC

Autor: Alex Ciutacu Postat la 16 ianuarie 2020 172 afişări

Apune era Big Four? Gigantul de asigurări AIG apelează la Mazars pentru auditul din Marea Britanie, după ce a lucrat 40 de ani cu PwC

Gigantul AIG a selectat compania Mazars pentru auditul operaţiunilor din Marea Britanie, într-o premieră istorică pentru grupul de asigurări la nivel global, care a lucrat în ultimele decenii doar cu cele mai mari firme de audit şi consultanţă din lume, cunoscute drept Big Four, potrivit FT.

Numirea unui auditor din afara Big Four – PwC, KPMG, EY, Deloitte – vine la un deceniu după ce asiguratorul a fost aproape de faliment şi a fost salvat cu ajutorul unui bailout, în mijlocul crizei financiare, când pariurile greşite ale diviziei AIG Financial Products au erodat starea financiară a grupului.

AIG a apelat în ultimii 40 de ani la serviciile de audit ale PwC, dar a trebuit să aleagă un nou auditor în Europa în contextul în care noua legislaţie caută să pună capăt relaţiilor de prietenie care s-au creat între companii şi cele patru firme din Big Four.

În acelaşi timp, mandatul de auditor reprezintă o lovitură pentru Mazars, a opta cea mai mare companie de audit din Marea Britanie în funcţie de venituri, în contextul în care compania a fost mandatată anul trecut şi pentru auditul gigantului bancar american Goldman Sachs în Europa.

Mazars devine noul auditor al AIG pentru Marea Britanie începând din 2021, şi va câştiga circa 1 milion de lire sterline, adică 1,17 milioane euro.

Compania de audit şi consultanţă PwC, cel mai mare din Big Four în funcţie de venituri, va rămâne auditorul AIG la nivel de grup.

Companiile care au auditat băncile au atras atenţia publică din cauza rolului pe care l-au jucat în criza financiară din 2008. Criticii susţin că aceste companii de audit ar fi semnat bilanţuri mult prea îndatorate, ar fi aprobat dividende în mod nesustenabil şi au stabilit reguli controversate de contabilitate.

Spre exemplu, PwC a fost prins într-o altercaţie cu mize mari cu gigantul bancar american Goldman Sachs, în urma unor acuzaţii care susţineau că auditorul ar fi permis asiguratorului AIG să subevalueze riscurile legate de produse securizate prin ipotecă în finalul anului 2007, când condiţiile de creditare se deteriorau.

Fondată în Franţa, Mazars face parte dintr-un grup de firme de audit mai mici, printre care se mai numără BDO, Grant Thornton şi RSM.

Preocupările referitoare la dominaţia Big Four, care auditează 97% dintre cele mai mari companii publice din Marea Britanie, au atras atenţia Autorităţii pentru Concurenţă şi Pieţe, care cere o legislaţie prin care marile companii – KPMG, EY, Deloitte, PwC – să îşi separe diviziile de audit de cele de consultanţă.

Îngrijorările referitoare la rolurile auditorilor nu sunt noi, în contextul în care acest Big Four era cunoscut la începutul anilor 2000 drept Big Five. Arthur Andersen, un gigant cu venituri de 9,3 miliarde dolari în 2002, s-a prăbuşit după ce guvernul american a descoperit că firma se face vinovată de o serie lungă de erori în auditarea gigantului de energie Enron – erori care au dus la colapsul companiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
audit,
aig,
companie,
marea britanie,
pwc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.