Apare un nou mega-oraş. Unde o să fie construit şi cât o să coste cel mai impresionant proiect al ultimilor ani

Autor: Mircea Nica Postat la 26 iulie 2019 2808 afişări

Apare un nou mega-oraş. Unde o să fie construit şi cât o să coste cel mai impresionant proiect al ultimilor ani

În Nord-Vestul Arabiei Saudite, într-un orăşel liniştit pe nume Khurayba, prinţul Mohammed bin Salman vrea ca investitorii să contribuie cu 500 de miliarde de dolari pentru a realiza viziunea sa asupra regiunii. Proiectul său, denumit Neom Bay, are în vedere construcţia unui mega-oraş, care va include staţiuni şi tehnologii de ultimă generaţie, pe coasta saudită de la Marea Roşie, potrivit Bloomberg.

Anunţul proiectului a fost făcut în urmă cu doi ani, însă acum acesta începe să prindă contur.

O călătorie de 3 zile prin regiunea respectivă a jurnaliştilor de la Bloomberg indică potenţialul zonei, unde mulţi localnici tânjesc după prosperitate, iar alţii sunt îngrijoraţi că vor fi luaţi din casele lor cu forţa. Muncitorii au început câteva construcţii.

„Nu este doar o vizune pe hârtie, deja se întâmplă”, a spus Lojain Alharbi, un angajat Neom în vârstă de 25 de ani.

Într-un interviu realizat de Bloomberg în 2017, prinţul Mohammed a spus că până în 2030, care este termenul de finalizare a viziunii sale, Neom va contribui cu 100 miliarde dolari la economie.

Compania care dezvoltă Neom şi care este deţinută de guvern a spus că a primit păreri pozitive după întâlnirea cu liderii seniori din Asia, Europa şi SUA, iar oportunităţile turistice, energetice, tehnoogice sunt de mare interes.

Până la anunţarea lui Neom, regiunea era relativ necunoscută şi neglijată. Şcolile şi electricitatea au ajuns în zonă, pe măsură ce alte regiuni saudite au prosperat de la primul boom petrolier din anii 1970. Drumurile murdare încă conectează multe case din sate.

„Suntem foarte foarte fericiţi pentru că noi trăiam aici şi înainte nu aveam nimic”, a spus al-Huwaity, care lucrează la paza de Coastă.

Prima fază a proiectului Neom Bay, care include satele Khurayba şi Sharma, au fost programate iniţial să înceapă în 2021. Inginerilor americani de la firma Aecom li s-a acordat proiectul de management şi consultanţă al oraşului.

A doua fază a proiectului se va axa pe dezvoltarea unui oraş industrial, iar Neom a permis licitaţii de la 7 firme străine pentru dezvoltarea acestui proiect.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.