Anul 2019 vine cu pericole cibernetice: Cum îţi pot accesa hackerii întreaga casă printr-un singur bec

Autor: Alex Ciutacu Postat la 04 ianuarie 2019 369 afişări

Anul 2019 vine cu pericole cibernetice: Cum îţi pot accesa hackerii întreaga casă printr-un singur bec

Sezonul sărbătorilor a venit, iar la finalul anului 2018 ghidurile de cadouri sunt mai pline de device-uri de tip „smart” ca niciodată, de la becuri, camere de securitate, termostat şi chiar până la sonerii pe care le poţi accesa wireless de pe propriul telefon, potrivit Quartz.

Analiştii anticipează că popularitatea device-urilor Internet of Things va creşte exponenţial în următorii ani, estimările fiind de circa 20,4 miliarde device-uri în uz la nivel global până în 2020.

În timp ce pentru unii ar putea fi o variantă convenabilă să îşi poată controla întreaga casă de pe smartphone, există deja mai multe cazuri documentate care arată că aceste device-uri sunt vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice

Toate alarmele, încuietorile „smart” pot fi atacate cibernetic. Potrivit unui studiu recent realizat de mai mulţi specialişti în securitate cibernetică, chiar şi prizele sau becurile inteligente pot reprezenta puncte de intrare pentru hackeri.

Această vulnerabilitate există în principal pentru că majoritatea device-urilor smart pe care le deţine o persoană sunt controlate prin intermediul unei aplicaţii centrale, precum Google Nest sau Samsung SmartThings.

Într-o astfel de aplicaţie centrală, fiecare device este programat să pornească într-un anumit moment în funcţie de nevoile utilizatorului. De exemplu, dacă vă programaţi becurile inteligente să se aprindă exact când ajungeţi acasă, trebuie să aveţi şi alte setări programate, precum dezactivarea alarmei atunci când sunteţi în casă.

Pe baza acestui exemplu, tot ce trebuie să facă un hacker este să schimbe setările din aplicaţia centrală şi să convingă sistemul că sunteţi acasă. Astfel, va avea acces, prin intermediul becului smart, la întreaga reţea din casă, principala caracteristică a device-urilor de tip IoT fiind conectivitatea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
casa,
accesare,
sarbatori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.