Angajaţii unei primării din Alba, puşi să muncească luni de zile la casele unui primar

Autor: Andreea Tobias Postat la 04 ianuarie 2024 93 afişări

Primarul comunei Şpring, judeţul Alba, Daniel Gheorghe Rusu, a fost trimis în judecată pentru presupuse fapte de corupţie, inclusiv abuz în serviciu. Printre altele, e acuzat că i-a pus pe angajaţi să muncească luni de zile la casele sale.

Angajaţii unei primării din Alba, puşi să muncească luni de zile la casele unui primar

Procurorii DNA Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Daniel Gheorghe Rusu, la data faptelor primar al comunei Şpring, judeţul Alba, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (4 fapte din care 2 în formă continuată) şi participaţie improprie la fals intelectual, în formă continuată, a unei companii şi a administratorului acesteia.

În rechizitoriu se arată că, în perioada 2016-2020, Rusu Daniel Gheorghe ar fi dispus, pe o perioadă de aproximativ şapte luni, ca în timpul programului de lucru mai mulţi angajaţi ai instituţiei pe care o conducea şi angajaţi ai Filialei Judeţene Alba a Comunelor din România (delegaţi să-şi desfăşoare activitatea în cadrul Primăriei comunei Şpring) să desfăşoare, folosind utilaje ale primăriei, lucrări de construire la trei imobile, dintre care două aparţineau edilului. Ulterior, Rusu ar fi determinat o subordonată să consemneze, fără vinovăţie, date necorespunzătoare adevărului, cu ocazia completării foilor colective de prezenţă deşi cunoştea faptul că numărul de zile lucrate de către angajaţii respectivi, menţionate la rubrica ”zile lucrate”, nu ar fi corespuns adevărului.

De asemenea, primarul ar fi plătit administratorului SC Transilvania Total Invest SRL suma de 82.000 lei reprezentând contravaloarea unor servicii de curăţare păşuni în condiţiile în care activităţile respective nu ar fi fost executate, societatea nedispunând de resursa umană şi utilajele necesare executării acelor obligaţii contractuale, ar fi dat spre folosinţă unei persoane o suprafaţa de 8,5 hectare de păşune pe termen nelimitat şi gratuit şi ar fi închiriat de la o societate comercială o suprafaţă de teren de 6.326,5 m.p. pentru a parca trei utilaje/autospeciale ce aparţineau primăriei comunei Şpring.

A fost produs primăriei comunei Şpring şi Filialei Judeţene Alba a Comunelor din România un prejudiciu total de 175.376 lei, fiind dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor trei inculpaţi.

Primăria comunei Şpring şi Filiala Judeţeană Alba a Comunelor din România s-au constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
primar,
judecată,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.