ANALIZĂ: Dezvoltatori - Orice facilitate în plus la "Prima Casă" ajută, dar vânzările nu vor exploda

Autor: Cristina Cuncea Postat la 15 ianuarie 2015 51 afişări

Extinderea Programului "Prima Casă" şi pentru clienţii care au o locuinţă, dar vor să cumpere una mai mare, ajută piaţa rezidenţială, însă nu va duce la o explozie a vânzărilor, această categorie de clienţi având oricum la dispoziţie creditele ipotecare în lei, cred consultanţii şi dezvoltatorii.

"Este de urmărit cum va putea fi pusă în practică această liberalizare fără a îngreuna sistemul - din declaraţiile ministrului Finanţelor, măsura se aplică numai pentru cei care fac un upgrade al locuinţei curente (de la garsonieră, la două camere). Înainte de a o implementa, autorităţile ar trebui să ia în calcul cât mai serios capacitatea sistemului de a urmări un astfel de proces fără a pune obstacole în faţa demersurilor cumpărătorilor. În al doilea rând, se poate crea un precedent - poate sunt clienţi care au achiziţionat un apartament de două camere la periferie printr-un credit Prima Casă, iar acum, şi-ar dori să schimbe locuinţa cu o unitate similară, dar într-o zonă mai bună a oraşului. Pentru această categorie, de ce nu s-ar putea face această modificare?", a declarat pentru MEDIAFAX Alina Necula, directorul de marketing şi vânzări al dezvoltatorului rezidenţial Adama Group.

În ceea ce priveşte implicaţiile pe care o astfel de măsură le-ar avea asupra pieţei, ea spune că vor exista clienţi pe acest segment, dar, dată fiind tendinţa generală de creştere a numărului de tranzacţii, nu crede că această categorie va ocupa o pondere extrem de ridicată per total.

În plus, ea precizează că băncile au lansat programe standard de creditare care concurează programul "Prima Casă", devenind mult mai avantajoase pentru cei care îşi permit plata unui avans mai mare la început.

"Astfel, chiar şi în ultimul an, programul guvernamental s-a adresat exclusiv celor care sub nicio formă nu şi-au permis un avans mai mare de 5% şi un astfel de target va avea şi această măsură. Altfel, clienţii se orientează spre creditarea standard. Este un lucru lăudabil faptul că Guvernul ia în calcul măsuri pentru a susţine populaţia să achiziţioneze o locuinţă şi acest avantaj suplimentar nu are de ce să dăuneze pieţei. Totuşi, în acest sens, ar putea să îşi îndrepte atenţia spre un alt aspect care ar susţine în mod clar dezvoltările imobiliare - extinderea plafonului de TVA 5% peste limita de 385.000 lei de acum, de exemplu", a adăugat Necula.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a anunţat miercuri că Guvernul va discuta la sfârşitul lunii februarie un proiect de act normativ pentru modificarea programului "Prima Casă", care să permită, printre altele, proprietarilor de locuinţe să poată cumpăra, în acest program, locuinţe mai mari, dacă vând proprietatea pe care o deţin în prezent.

Vâlcov a dat ca exemplu de modificare includerea în program a persoanelor care au o locuinţă, dar doresc să cumpere una mai mare, precizând că proprietarii de imobile vor putea lua parte la program în condiţiile în care vând imobilul deţinut.

"Orice lege, orice facilitate care vine în ajutorul pieţei rezidenţiale sunt binevenite. Prima Casă oricum are un plafon limitat, care a avut ca efect dezvoltarea de proiecte de calitate inferioară, şi nu doar din punct de vedere al finisajelor, ci şi din cel al structurii. Nu poţi să construieşti cu 300 de euro metrul pătrat şi să vinzi cu 600 de euro metrul pătrat, e clar că ceva nu e în regulă acolo. Dacă va fi extins, clienţii vor avea acces şi la apartamente mai scumpe şi mai mari, în zone mai bune, nu doar în Popeşti Leordeni sau alte zone limitrofe oraşului", a declarat pentru MEDIAFAX Andreea Comşa, managing director Premier Estate Management.

În opinia sa, clienţii vor putea accesa un credit mai mare şi astel, vor viza locuinţe de calitate superioară, ceea ce va duce la creşterea calităţii dezvoltărilor.

"Deja se vede faptul că dezvoltatorii au început să construiască în locaţii mai bune, dar încă sunt presaţi de TVA de 5%. Dacă plafonul pentru TVA de 5% s-ar extinde la 100.000 de euro (380.000 lei, în prezent, n.r.), ar fi mai multe dezvoltări de locuinţe, cu efecte în economie, deoarece consumul va creşte", a arătat Comşa.

Chiar dacă măsura este salutată de jucătorii de pe piaţa rezidenţială, aceştia nu au aşteptări prea mari în ceea ce priveşte vânzările de locuinţe.

"Din punct de vedere al programului Prima Casă, orice extinderea a ariei de aplicare este binevenită. Nu cred că va genera o explozie pe piaţă, dar cu siguranţă este foarte bine. În general upgradării (cei care se mută de la o locuinţă mai mică la una mai mare, n.r.) şi cei care îşi permit o locuinţă mai mare pot să acceseze un credit ipotecar în lei, iar băncile şi-au adaptat oferta foarte bine. Cei care vor beneficia de această măsură sunt cei care vor să se mute de la 2 la 3 camere", a spus Gabriel Voicu, director divizia New Homes în cadrul companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

În ceea ce priveşte influenţa asupra dezvoltărilor de locuinţe, acesta consideră că pentru a modifica în vreun fel abordarea investitorilor în proiecte rezidenţiale măsura trebuie menţinută cel puţin 6-8 luni.

"Este un lucru bun pentru că oricum cumpărătorii se îndreaptă în ultima perioadă spre locuinţe cu 3 camere, dat fiind diferenţa destul de mică de preţ faţă de cele cu 2 camere. Dar pe de altă parte, nu ştiu dacă ajută prea mult piaţa, pentru că băncile au ieftinit destul de mult creditele ipotecare în lei. Cei care au o casă şi o vând pentru a cumpăra una mai mare pot oricum să acceseze un credit ipotecar ieftin, dar cu avans de 15%. Măsura îi va ajuta pe cei care după ce au vândut o casă vor să rămână cu bani cash, având în vedere că pentru Prima Casă avansul este de 5%", a declarat Antoanela Comşa, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar Gran Via, implicat în construcţia mai multor proiecte rezidenţiale în Bucureşti.

Plafonul de garanţii de stat pentru programul "Prima Casă" a fost fixat de Guvern la 2,5 miliarde lei pentru acest an, concomitent cu realocarea diferenţei rămase neutilizate de anul trecut.

Până în toamna anului trecut, Fondul Naţional de Garantare pentru IMM a acordat aproximativ 126.200 de garanţii, contracte încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanţărilor susţinute fiind de circa 4,8 miliarde euro. În primele nouă luni de anul trecut, numărul de garanţii acordate în cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finanţări accesate în valoare de 736 milioane euro.

Ulterior, Guvernul a suplimentat cu 400,5 milioane de lei a plafonului disponibil pentru emiterea de garanţii în cadrul programului, până la 31 decembrie 2014.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PRIMA CASĂ,
DEZVOLTATORI,
/actualitate/analiza-dezvoltatori-orice-facilitate-in-plus-la-prima-casa-ajuta-dar-vanzarile-nu-vor-exploda-13767765
13767765
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.