Amendă de 1 miliard de dolari pentru gigantul bancar JPMorgan, după ce a fost investigat pentru manipularea pieţelor

Autor: Alex Ciutacu Postat la 24 septembrie 2020 218 afişări

Amendă de 1 miliard de dolari pentru gigantul bancar JPMorgan, după ce a fost investigat pentru manipularea pieţelor

Gigantul bancar american JPMorgan Chase este aproape de o înţelegere prin care va plăti o amendă de aproape 1 miliard de dolari pentru a pune capăt unei investigaţii referitoare la o potenţială manipulare a unor pieţe prin divizia de tranzacţionare, potrivit surselor citate de CNBC.

Înţelegerea dintre JPMorgan şi mai multe agenţii americane ar putea fi semnată chiar săptămâna aceasta, potrivit Bloomberg. Aceasta ar pune capăt investigaţiilor desfăşurate de Departamentul de Justiţie, Comisia pentru Tranzacţionare de Mărfuri şi SEC, autoritatea de supraveghere financiară din SUA.

O amendă de 1 miliard de dolari ar reprezenta un record pentru practicile de care este acuzată banca, cunoscute în SUA drept „spoofing”, adică modul în care traderii aruncă în piaţă un val de ordine pe care nu au intenţia de a le executa niciodată. Această practică a fost interzisă după criza financiară din 2008.

Înţelegerea nu se va concretiza cu restricţii asupra altor segmente din businessul JPMorgan, însă banca ar putea fi forţată să-şi recunoască vina.

Cazul a ieşit la iveală în septembrie 2019, iar acuzaţiile arată că mai mulţi traderi împreună cu opt complici care au lucrat în birourile băncii din New York, Londra şi Singapore, au pus la cale o escrocherie prin care ar fi manipulat piaţa metalelor preţioase şi ar fi înşelat clienţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.