Vanzarile de medicamente au crescut in 2007 cu doar 11,2%

Postat la 25 februarie 2008 2 afişări

Piata de produse farmaceutice a crescut anul trecut cu 11,2% in lei, ajungand la 6.088 de milioane de lei (1,82 miliarde de euro), a anuntat compania de cercetare a pietei Cegedim. Evolutia, sub asteptarile de la inceputul anului, s-a datorat scaderii cu 19,7% a vanzarilor de medicamente prin spitale (care au reprezentat 15% din totalul pietei in 2007).

In schimb, vanzarile de medicamente prin farmacii au crescut cu 19,2%. Aceasta evolutie este explicata de trecerea unor produse (precum unele oncologice sau antidiabeticele orale) de la comercializarea prin spitale la vanzarea in farmacii.

Cea mai importanta crestere s-a inregistrat la vanzarea de produse eliberate pe baza de prescriptie (19,8%), in timp ce produsele OTC (care se elibereaza fara reteta) au inregistrat o majorare a vanzarilor cu 17%.

Analistii companiei de cercetare estimeaza ca in acest an, piata medicamentelor va intra intr-o perioada de stabilizare, cu o rata de crestere situata intre 5-10%.

"Ultima parte a anului 2007 a diminuat din entuziasmul initial privitor la piata farmaceutica, deteriorarea cursului de schimb antrenand o crestere a prudentei si o scadere a expunerii la risc. Pentru 2008, estimam ca piata va creste in continuare, insa rata de crestere va fi de 5-10%, sub performanta anilor anteriori, semn ca piata se indreapta catre o perioada de stabilizare", apreciaza Cegedim.

Liderul pietei ramane GlaxoSmithKline (GSK) cu o cota de 7,5% din piata. GSK este urmata de Hoffmann La Roche - 6,8%, Sanofi-Aventis - 6,6%, Novartis - 6,5% si Servier - 6%. Pe a sasea pozitie se claseaza Pfizer - cel mai mare producator mondial de medicamente - cu o cota de 5,4%.

In randul prodicatorilor romani de traditie Ranbaxy (care include vanzarile fabricii clujene Terapia) a depasit pentru prima data Zentiva (care a preluat in 2005 producatorul bucurestean Sicomed). De altfel, reprezentantii Zentiva recunoscusera anterior ca au pierdut anul trecut cota de piata, pe fondul unui proces de restructurare, ajungand la 4,8%.

De cealalta parte, Ranbaxy - care si-a schimbat recent managementul din Romania - a incheiat anul 2007 cu o cota de 5% din piata romaneasca.

Topul primelor zece companii farmaceutice mai include si al treilea producator autohton, Antibiotice, aflat acum in proces de vanzare, cu o cota de 3,1% si compania slovena Krka (2,8%), potrivit datelor Cegedim.

Datele furnizate estimeaza iesirile de produse din farmacii catre pacienti, iar calculul valorilor si cotelor de piata de mai sus fiind efectuat la preturi de achizitie in farmacie, explica Cegedim.

Sursa foto: Actavis

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/vanzarile-de-medicamente-au-crescut-in-2007-cu-doar-11-2-2414418
2414418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.