Project Expo: Romanii asteapta si un an si jumatate sa-si ia casa

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 11 octombrie 2010 6 afişări

Romanii sunt dispusi sa astepte cel mult un an si jumatate pentru a-si lua casa, perioada in care prospecteaza piata si cauta locuinta pe site-urile de anunturi online, potrivit unui sondaj realizat de Project Events si Zero Points Consulting, organizatorii targului imobiliar Projext Expo, in randul a 760 de vizitatori ai mai multor editii ale targului.

Aproximativ 12% dintre persoanele chestionate au cautat locuinta pentru o perioada cuprinsa intre 12 luni si un an, prospectand piata si ofertele noi de locuinte. Majoritatea, mai exact 54% dintre respondenti, au declarat ca perioada cautarilor pentru o noua locuinta au durat aproximativ opt luni, in timp ce 26% considera ca aproximativ jumatate de an este suficient pentru a gasi o casa pe placul lor. Exista insa si cumparatori care se decid mai rapid, cu toate ca sunt mai degraba exceptii - doar 2% au facut o achizitie in mai putin de o luna de vizionari.

Cautarile se desfasoara in cea mai mare parte pe site-uri cu anunturi imobiliare, insa exista o categorie de cumparatori care recurg la angajarea unui broker imobiliar, fiind in general oameni care cauta vile sau apartamente scumpe, a caror valoare depaseste cateva sute de mii de euro. In jur de 78% dintre participantii la sondajul Project Expo se adreseaza agentiilor imobiliare pentru a gasi locuinta care se incadreaza cel mai bine in criteriile lor de selectie, dar continua in paralel cautarile si pe internet.

"Toate acestea demonstreaza ca romanii au capatat deja o educatie in ceea ce priveste achizitia unei locuinte, nu mai cumpara fara o puternica cercetare de piata in prealabil", spune Sorin Sararu, managing partner Project Expo, care a observat in ultimii ani aparitia unei categorii speciale de cumparatori, care nu sunt presati de timp si care prefera sa astepte diverse discounturi sau oferte speciale pentru locuintele de care sunt interesati.

Din punctul de vedere al preferintelor, sondajul releva faptul ca potentialii cumparatori stiu foarte bine ce isi doresc si au devenit mai pretentiosi fata de anii precedenti. Pentru 43% dintre bucuresteni, apartamentul ideal trebuie sa aiba in jur de 60 de metri patrati, sa coste cel mult 60.000 de euro si sa fie situat intr-o zona semicentrala a Capitalei. Alti 29% dintre respondentii bucuresteni prefera un apartament cu trei camere, insa nu ar plati mai mult de 70.000 de euro, mai ales in contextul economic actual, 7% vor patru camere pentru care sa plateasca 80.000 de euro. Garsonierele sunt pe lista de achizitii a 9% dintre participantii la sondaj, in timp ce casele si vilele din afara bucurestiului sunt in vizorul a 12% dintre acestia.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/project-expo-romanii-asteapta-si-un-an-si-jumatate-sa-si-ia-casa-7465989
7465989
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.