Producatorul de mobila Imar: Zece muncitori italieni fac munca a 500 romani

Postat la 08 octombrie 2008 36 afişări

Confruntati cu o serie de majorari ale preturilor la materii prime, materiale si utilitati, principalii producatori romani de mobila suporta cu greu si presiunile salariale venite din partea angajatilor din industrie. Revendicarile salariale ar fi justificate daca ele s-ar corela si cu cresterea productivitatii, in opinia lui Flavio Frola, directorul executiv al producatorului roman de mobila Imar.

“Ii inteleg pe angajati atunci cand vor salarii mai mari pentru ca viata e mai scumpa, insa si ei trebuie sa-si imbunatateasca performantele. Nu mai merge ca acum zece ani, cand la ora trei dupa-amiaza se incheia intreaga activitate din fabrica”, comenteaza seful Imar, companie controlata indirect de omul de afaceri George Constantin Paunescu.

El argumenteza ca activitatea celor 500 de angajati din Romania ar putea fi realizata si de zece oameni in Italia, iar diferentele in privinta remuneratiilor nu sunt cu mult mai mari. Daca un lucrator obisnuit din industria romaneasca castiga in jur de 300 de euro, un italian primeste un salariu triplu, insa corelat si cu un volum mai mare de munca, sustine Frola.

In perioada 2002-2007, productia de mobilier aproape ca s-a dublat, pana la insa forta de munca s-a diminuat considerabil, de la 100.500 de angajati in 2002, la aproape 86.000 in prezent, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Principalul motiv pentru migratia masiva a fortei de munca din industrie este pusa pe seama salariilor mici; remuneratia medie lunara medie a unui lucrator variaza intre 800-900 de lei, conform declaratiilor lui Aurel Rizea, presedintele APMR

Cititi mai multe despre problemele cu care se confrunta jucatorii din industria mobilei, precum si despre potentialul de dezvoltare a nisei mobilierului de birou  si a segmentului de lux.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
mobila,
salarii,
productivitate
/actualitate/afaceri/producatorul-de-mobila-imar-zece-muncitori-italieni-fac-munca-a-500-romani-3283063
3283063
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.