Producătorii de medicamente: Nu avem cunoştinţă ca alte companii să-şi fi anunţat retragerea din România

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 februarie 2012 22 afişări

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că decizia companei Mundipharma, unicul furnizor de morfină al unităţilor spitaliceşti, de a-şi restrânge activitatea de reprezentare directă în România s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

Mai concret, oficialii ARPIM arată că, în acest caz, cauzele care au determinat decizia au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se află la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect creşterea coplăţii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile şi în final taxa clawback.

"La sfârşitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-şi restrânge activitatea de reprezentare directă în România, precum şi de a căuta o nouă alternativă de business pe plan local. În acest context, este important de reţinut că, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi a pacienţilor români", spune Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM.

ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate - neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic preţ la medicamente din întreaga Europă, referenţierea pe clase terapeutice - crează un mediu economic şi investiţional impredictibil şi extrem de dificil.

"Aceasta este realitatea economică de care trebuie să ţinem cont atunci când luăm decizii referitoare la activitatea noastră în România. Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au ameninţat şi nu ameninţă cu retragerea din România. Nu avem cunoştinţă ca în intervalul imediat următor alte companii ARPIM să-şi fi anunţat retragerea din România. ARPIM, alături de membrii săi, vor informa autorităţile şi pacienţii în cazul în care vor fi şi alte companii nevoite să se retragă. Companiile farmaceutice, aşa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să acţioneze în condiţii economice profund nefavorabile şi să ia deciziile care se impun de la companie la companie", se arată în comunicatul de presă remis BUSINESS Magazin.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
retragere,
companii,
cristian lutan
/actualitate/afaceri/producatorii-de-medicamente-nu-avem-cunostinta-ca-alte-companii-sa-si-fi-anuntat-retragerea-din-romania-9347908
9347908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.