Producătorii de medicamente: Nu avem cunoştinţă ca alte companii să-şi fi anunţat retragerea din România

Autor: Razvan Muresan Postat la 27 februarie 2012 12 afişări

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că decizia companei Mundipharma, unicul furnizor de morfină al unităţilor spitaliceşti, de a-şi restrânge activitatea de reprezentare directă în România s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

Mai concret, oficialii ARPIM arată că, în acest caz, cauzele care au determinat decizia au fost: perioada foarte lungă de timp în care listele de medicamente compensate şi gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preţurile impuse la nivel minim european, referenţierea preţurilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite şi compensate a unor produse care, deşi nu se află la dispoziţia reală a pacienţilor, au avut ca efect creşterea coplăţii suportate în fapt tot de către companie, prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 300 de zile şi în final taxa clawback.

"La sfârşitul anului trecut, Mundipharma a luat decizia de a-şi restrânge activitatea de reprezentare directă în România, precum şi de a căuta o nouă alternativă de business pe plan local. În acest context, este important de reţinut că, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, produsele Mundipharma vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi a pacienţilor români", spune Cristian Luţan, director executiv adjunct al ARPIM.

ARPIM reiterează faptul că taxa clawback, cumulată cu celelalte măsuri de austeritate - neactualizarea integrală a listei medicamentelor compensate din 2008, termenele de plată foarte lungi, cel mai mic preţ la medicamente din întreaga Europă, referenţierea pe clase terapeutice - crează un mediu economic şi investiţional impredictibil şi extrem de dificil.

"Aceasta este realitatea economică de care trebuie să ţinem cont atunci când luăm decizii referitoare la activitatea noastră în România. Companiile farmaceutice membre ARPIM nu au ameninţat şi nu ameninţă cu retragerea din România. Nu avem cunoştinţă ca în intervalul imediat următor alte companii ARPIM să-şi fi anunţat retragerea din România. ARPIM, alături de membrii săi, vor informa autorităţile şi pacienţii în cazul în care vor fi şi alte companii nevoite să se retragă. Companiile farmaceutice, aşa cum este Mundipharma în aceste zile, sunt nevoite să acţioneze în condiţii economice profund nefavorabile şi să ia deciziile care se impun de la companie la companie", se arată în comunicatul de presă remis BUSINESS Magazin.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Acestea realizează împreună peste 70% din valoarea pieţei farmaceutice româneşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
retragere,
companii,
cristian lutan

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/afaceri/producatorii-de-medicamente-nu-avem-cunostinta-ca-alte-companii-sa-si-fi-anuntat-retragerea-din-romania-9347908
9347908
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
Situaţia ciudată: Cel mai nou pacient bolnav de COVID-19 dă peste cap tot ce ştiam. Cum s-a putut întâmpla asta
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.