Prelevarea de celule stem va genera afaceri de 15 mil euro in 2009

Postat la 23 iulie 2009 16 afişări

Stem Sure Solutions Romania tinteste afaceri de 1,76 milioane euro in 2009, ca urmare a unui parteneriat semnat cu o companie daneza de profil.

Piata din Romania a prelevarii de celule stem va cunoaste un avans de 50% in acest fata de nivelul din 2008, fiind estimata a ajunge la 12-15 milioane euro, potrivit presedintelui StemSure Solutions, Bogdan Ivanescu.

Compania a anuntat joi incheierea unui parteneriat pentru Romania cu StemCare, firma ce activeaza in domeniul biotehnologiei (recoltare de celule stem) in Danemarca si in restul tarilor scandinave. Probele recoltate local vor fi trimise la banca de celule stem din Danemarca, urmand ca intr-un interval de o saptamana parintii sa aiba rezultatul procesarii.

In procesul de prelevare a celulelor stem se poate intampla sa fie recoltate mostre de sange sub 20 de ml, majoritatea cestora nu beneficiaza si de procesare de catre bancile de celule stem din sud estul Europei. ”In schimb, Stem Sure poate procesa pana la jumatate din aceasta cantitate”, explica Ivanescu.

StemSure Solutions va incepe prelevarea din luna septembrie, iar pana la sfarsitul anului in curs va fi atins un volum de aproximativ 2.100 de probe, care vor genera o cifra de afaceri de 1,76 milioane euro, a declarat Bogdan Ivanescu pentru Business Magazin. Pretul pentru intregul proces de recoltare, transport, procesare si pregatire criogenica este de 850 de euro, iar taxa anuala de depozitare este de 70 de euro plus TVA, platibila, anual, in luna in care s-a facut recoltarea.

Potentialul pietei din Romania

Parintii romani sunt interesati de aceasta procedura, care la un moment dat ar putea salva viata copilului, si sunt constienti de avantajele unei asemenea investitii. "Romanii sunt surpinzator de receptivi, mai mult decat alte popoare chiar din vestul Europei", este de parere Ivanescu. Potrivit acestuia, orice familie cu un venit de cel putin 1.500 lei de parinte isi poate permite procedeul. Totusi, in luarea deciziei un factor important este nivelul de educatie al parintilor.

In prezent, aproximativ 5% dintre nasterile din Romania in orasele mari sunt insotite si de o prelevare a celulelor stem, iar ponderea va atinge 10% in 2011, estimeaza Bogdan Ivanescu.

Romania nu suporta momentan o banca de celule locala

Compania StemCare nu va dezvolta si o banca de celule stem la nivel local, a declarat Ivanescu, intrucat lipsa de know-how a specialistilor romani nu permite riscul unei asemenea investitii. Procesarea este datelor se face manual, iar specialistii nostri nu au experienta necesara. "O companie ar trebui sa isi aduca aici timp de doi ani intreg personalul din afara pentru a asigura calitatea procesarii si instruirea specialistilor din Romania", spune Bogdan Ivanescu.

In plus fata de aspectul profesional, specialistilor romani le lipseste si forta morala pentru a sustine un asemenea efort, dat fiind faptul ca nu sunt motivati suficient din punct de vedere financiar. "Un specialist din Occident castiga 5.000-6.000 euro pe luna, ceea ce reprezinta o diferenta uriasa fata de salariul de 2.000 lei al unui hematolog din Romania", explica presedintele Stem Sure Solutions Romania.

Potrivit lui Bogdan Ivanescu, fostul directorul general al spitalului Saint Lukas din Bucuresti, prima recoltare de celule stem din Romania a fost realizata in 2007 de doctorul Radu Vladareanu, la nasterea Irinei Columbeanu, fiica Monicai si a lui Irinel Columbeanu.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/prelevarea-de-celule-stem-va-genera-afaceri-de-15-mil-euro-in-2009-4684842
4684842
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.