Povestea unei afaceri începute de două prietene, care a pornit de la o discuţie amicală despre arome şi culori

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 10 decembrie 2023 3241 afişări

Pe Alexandra Şerban şi Ioana Ene le leagă nu doar o prietenie îndelungată, ci şi o pasiune comună pentru arome şi o dorinţă puternică de a crea lumânări parfumate cu ingrediente naturale, din soia. Au început într-o seară de vară şi au ajuns să facă mai frumoase zilele şi serile din orice anotimp celor care aprind în casele lor o lumânare Artistic Flames.

Brandul a luat naştere într-o discuţie despre idei creative, când Alexandra şi Ioana au ajuns la concluzia că le place să experimenteze cu arome şi culori. Pornind de la această idee, au început să producă lumânări artizanale într-un atelier din Valea Ursului, un sat situat la marginea municipiului Piteşti.

„Deşi producţia noastră nu atinge în prezent cote exorbitante, dispunem de echipamente de calitate şi facilităţi de ultimă generaţie care ne permit să susţinem fără probleme o potenţială dublare a volumului de muncă. Lumânările artizanale pe care le producem au fost atent gândite pentru a înmiresma viaţa de la prima oră a dimineţii (cu arome de cafea) până la cina romantică în apus (cu arome de zambilă sălbatică). Creăm seturi de lumânări - tablete parfumate - în culori şi arome jucăuşe ce pot fi utilizate atât acasă, cât şi la birou”, povestesc cele două tinere.


„Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, dorim să le oferim clienţilor posibilitatea de a crea o atmosferă minunată cu noile arome ce îmbină note de portocală, scorţişoară, merişoare, lemn de cedru, lemn de santal, ambră, pin, tei şi chihlimbar.“ - Alexandra Şerban şi Ioana Ene


Produsele noastre se pot cumpăra de pe site-ul care poartă numele brandului, dar şi din câteva spaţii fizice – o ceainărie şi mai multe florării – din Piteşti şi Bucureşti. În plus, Alexandra şi Ioana participă la diferite festivaluri şi târguri dedicate produselor locale. În administrarea afacerii le este alături tot un prieten, Traian Sandu.

„Artistic Flames este o întreprindere socială înfiinţată în anul 2022. Pentru finanţare am aplicat la un concurs de planuri de afaceri organizat în cadrul unui proiect POCU 2014 – 2020, finanţat prin programul «Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural».

Ca urmare a participării la concursul de planuri de afaceri, am obţinut o finanţare nerambursabilă de 150.000 de lei, care ne-a permis să acoperim o serie de cheltuieli cu achiziţia de echipamente de producţie, materii prime şi alte cheltuieli necesare funcţionării şi astfel să începem să scalăm ceea ce până atunci fusese doar o pasiune.” Firma a fost înfiinţată în septembrie 2022, iar anul 2023 va fi primul exerciţiu financiar complet.

Preţurile de la Artistic Flames pornesc de la 5 lei pentru o tabletă parfumată şi ajung până la 55 de lei pentru o lumânare parfumată în borcan Ambra cu capac.


„Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, dorim să le oferim clienţilor posibilitatea de a crea o atmosferă minunată cu noile arome ce îmbină note de portocală, scorţişoară, merişoare, lemn de cedru, lemn de santal, ambră, pin, tei şi chihlimbar.” Tiparul clienţilor Artistic Flames este cel al oamenilor care găsesc bucurie în lucruri mici, simple, care au nevoie de relaxare şi răsfăţ într-o lume agitată.

„Preţurile diferă în funcţie de produsul dorit. Pornesc de la 5 lei pentru o tabletă parfumată şi ajung până la 55 de lei pentru o lumânare parfumată în borcan Ambra cu capac.” Alexandra Şerban şi Ioana Ene mizează, pentru creşterea proiectului lor, pe conexiunea din interiorul echipei, dar şi pe cea cu clienţii lor, scopul comun fiind să ajungă în casele, birourile şi spaţiile dragi oamenilor. „Am învăţat că nu trebuie să renunţăm şi fiecare persoană care cumpără produsele noastre ne ajută să ne menţinem pe piaţă. Suntem conectaţi împreună şi nu putem unii fără alţii.”   

Alexandra Şerban şi Ioana Ene mizează, pentru creşterea proiectului lor, pe conexiunea din interiorul echipei, dar şi pe cea cu clienţii lor.



Cinci idei de afaceri de la zero

Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Poke Me Up – localuri cu poke bowls (Bucureşti)

Fondator: Sofian Giuroiu

Investiţie iniţială: 12.000 de euro

Prezenţă: Manasia Hub


Kuko – atelier de prelucrare a lemnului (Afumaţi, jud. Ilfov)

Fondatoare: Elena Muşat

Prezenţă: naţională


Toni Boni – ateliere muzicale (Bucureşti)

Fondatoare: Manuela Slave

Prezenţă: într-un spaţiu situat între Orăşelul Copiilor şi Sun Plaza, în Capitală


Bisou – braserie (Iaşi)

Fondatoare: Elena Păsălău

Investiţie iniţială: 80.000 de euro

Prezenţă: Iaşi


Manieres – cursuri de bune maniere (Bucureşti)

Fondatoare: Ştefana Mireţ

Prezenţă: în şcoli de stat şi private



ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.