Povestea tinerei care, după ce a stat 5 ani într-un birou, a decis că nu mai vrea să lucreze pentru alţii. Ce a făcut apoi i-a schimbat viaţa complet

Postat la 22 mai 2023 164 afişări

O cafenea, o clinică de estetică, un restaurant, un spaţiu de coworking, un proiect de birouri. Ce au toate acestea în comun? Talentul şi creativitatea din mintea lui Carmen Orzea, o arhitectă care face magie în spaţiile care îi sunt date pe mână şi care dă sens locurilor, prin En Place Studio, biroul ei de design, pe care îl numeşte mai degrabă „playground”, adică loc de joacă.

Povestea businessului începe în 2021, în valul acela al demisiilor postpandemie. După aproape cinci ani de lucru într-un singur birou, mi-am luat inima în dinţi şi, fără nicio acoperire financiară, am luat decizia să creez propriul meu birou. De obicei, îl numesc playground (loc de joacă - trad.), nu birou, pentru că este locul în care experimentăm cu ideile. Ne dorim să livrăm mai mult decât un simplu design de interior”, povesteşte Carmen Orzea. A creat En Place Studio cu gândul la „sense of place”, un concept care se referă la crearea de legături între un spaţiu şi businessul care are loc acolo. Aşa că în orice proiect Carmen începe să descifreze identitatea de brand, serviciile şi interacţiunile sociale pentru a crea mediul propice astfel încât să ia naştere sentimentul de apartenenţă, de familiaritate, dependenţa de spaţiu, identitatea spaţiului, atmosfera, comunitatea.

Designul de interior este printre ultimele zale din lanţ, dar şi printre cele mai importante. „Afacerea este deţinută de mine, dar suntem o echipă colaborativă de arhitecţi, absolvenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, cu experientă de peste zece ani în domeniul designului de interior specializat în HoReCa, birouri, dar şi în spaţii rezidenţiale. Colaborăm cu arhitecţi, cu structurişti, proiectanţi de instalaţii.” Investiţia este una continuă şi este împărţită în cel puţin două categorii, spune Carmen. Pe de o parte, este cea făcută în dezvoltarea lor, a cunoştinţelor, a memoriei vizuale. Pentru asta, călătoresc mult, merg la cel puţin două târguri de design pe an şi se plimbă prin localuri deschise recent pentru a lua pulsul noutăţilor. Pe de altă parte, este vorba despre investiţia fără de care (aproape) nicio firmă nu ar putea să îşi desfăşoare activitatea, adică cea în tehnologie şi softuri, care a implicat o investiţie iniţială în jur de 7.000-8.000 de euro euro de persoană.

En Place Studio îşi desfăşoară momentan activitatea în România, avându-şi biroul în Bucureşti, însă echipa lui Carmen Orzea este deschisă la colaborări în alte ţări, pentru care, de altfel, are de gând să lucreze activ în următorii cinci ani. Aici, în România, clienţii lor sunt de obicei oameni care deţin afaceri sau investitori care îşi doresc să modifice un spaţiu existent sau să facă un concept nou, de la zero. Se regăsesc aici spaţii precum cafenele, birouri, restaurante, hoteluri, săli de sport, spaţii comerciale, magazine, dar şi ansambluri rezienţiale. „Clienţii noştri caută soluţii moderne, inovative, creative, ştiu ce înseamnă să ai o afacere de succes, călătoresc mult, citesc articole, sunt informaţi, merg la evenimente culturale, sunt iubitori de animale, sunt dispuşi să plătească pentru un design integrat.”

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.