Povestea incredibilă a fondatorului uneia dintre cele mai importante companii farmaceutice din Europa, executat de un partid pronazist

Postat la 10 iulie 2021 6286 afişări

Povestea incredibilă a fondatorului uneia dintre cele mai importante companii farmaceutice din Europa, executat de un partid pronazist

Povestea lui Gedeon Richter, fondatorul gigantului farmaceutic cu acelaşi nume, este una dintre tragicele poveşti ale milioanelor de evrei executaţi în timpul celui de-al doilea război mondial. Este însă, totodată, şi povestea unui om care, în ciuda ororilor suferite, prin invenţiile sale şi activitatea din industrie a salvat, şi continuă să salveze, viaţa a milioane de oameni.

Gedeon Richter s-a născut pe 23 septembrie 1872 în Ecséd, Ungaria, în familia unor evrei. La un an de la naşterea sa părinţii lui au murit, iar el a crescut în oraşul Gyöngyös. Începând cu 1890, antreprenorul a început să lucreze ca stagiar într-o farmacie, iar cinci ani mai târziu a absolvit facultatea de farmacie din cadrul Universităţii din Budapesta.

Ulterior, Richter a început să călătorească şi să viziteze diverse farmacii şi companii farmaceutice din Europa, studiindu-le procesul de fabricaţie a medicamentelor. În 1901 el a cumpărat o farmacie din Budapesta, numită Eagle, unde a început să producă medicamente, punând bazele businessului de astăzi. Şase ani mai târziu a deschis prima fabrică de medicamente din Ungaria.

În 1902 el s-a căsătorit cu Anna Winkler, alături de care a avut un fiu, László, care i-a călcat pe urme, intrând în industria farmaceutică.

Primele produse care au adus succesul afacerii au fost un tip de aspirină şi un dezinfectant sub formă de tablete, pe care le-a patentat în 1912 şi care au jucat un rol important în primul război mondial. La începutul celui de-al doilea război mondial, compania deţinea deja o reţea de zece reprezentanţe răspândite în cinci ţări.

În 1942, din cauza legilor antisemite, Richter a fost înlăturat din funcţia de director, iar accesul în fabrică i-a fost interzis. O vreme, a reuşit să conducă compania de la distanţă, cu ajutorul unor angajaţi de încredere. În toamna anului 1944 activitatea fabricii a încetat aproape complet, însă antreprenorul, deşi a avut şansa plece în Elveţia, nu a vrut să părăsească compania. Pentru un timp, a fost ascuns şi protejat, alături de soţia sa şi alţi o mie de evrei, de către arhitectul şi diplomatul suedez Raoul Wallenberg, cunoscut pentru faptul că a salvat în acest fel un număr important de oameni.

În cele din urmă a fost însă prins şi ucis, în iarna anului 1944, pe 30 decembrie, fiind împuşcat şi aruncat în Dunăre de către membrii Partidului Crucii cu Săgeţi, un partid maghiar pronazist şi antisemit.

După război, fabrica a fost reconstruită în Kőbánya, sub numele Richter Pharmaceutical Factory. O serie dintre produsele inventate de antreprenor, printre care un medicament care reglează tensiunea arterială, sunt încă folosite în medicină. Acum, în casa familiei sale funcţionează o şcoală, iar camera în care s-a născut este folosită ca sală de fitness.

În prezent, compania este listată la Bursa de la Budapesta şi este unul dintre cei mai importanţi jucători din Europa de Est din această industrie, cu operaţiuni în peste 40 de pieţe. În 2018, ultimul an pentru care există date disponibile, multinaţionala a înregistrat o cifră de afaceri de 1,57 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.