Nicolae Pandea, Asociatia Comunelor: Nu vom amenda localnicii care nu–si fac asigurare obligatorie de locuinta

Postat la 17 martie 2010 300 afişări

Legea prevede ca din momentul in care vor intra in vanzare asigurarile obligatorii de locuinte, sa nu mai existe nicun proprietar de locuinta care sa nu detina o astfel de polita. In caz contrar, va fi amendat de primarie. Asigurarile vor putea fi cumparate din vara, dar primarii spun ca nici nu se gandesc sa recurga la amenzi.

"Cum sa ma duc sa-i amendez si apoi sa ma astept sa ma mai aleaga, atunci cand ma voi duce sa le cer voturile?", se intreaba Nicolae Pandea, primarul comunei Stefan cel Mare, din judetul Calarasi si reprezentant al Asociatiei Comunelor. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea fi pusa in aplicare incepand cu 1 iulie, data la care Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) ar trebui sa fie pregatit sa emita aceste polite.

Pana atunci, PAID asteapta din partea primariilor din toate orasele si comunele baze de date cu centralizarea locuintelor existente. Chiar daca este vorba despre o asigurare obligatorie, Marius Bulugea, directorul general al PAID, crede ca, pana la sfarsitul anului, aproximativ 20-25% din locuinte vor fi asigurate.

Potrivit legii, restul proprietarilor ar trebui sa fie sanctionati de primariile de care apartin, printr-o amenda in valoare de 500 de lei. Primarii se arata insa destul de reticenti la aplicarea acestei "pedepse". 20% din banii de amenda ar trebui sa mearga la bugetul primariilor, 40% catre bugetul de stat, iar restul de 40% catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. "Din cele 1.200 de locuinte din comuna noastra, ar trebui sa amendez peste 600. Nu voi face asta pentru ca ar insemna sa intru in razboi cu toata comuna", spune Pandea.

Procentul de cuprindere inaintat de Marius Bulugea, de aproximativ 25% pana la sfarsitul anului a fost calculat si in functie de numarul locuintelor care in acest moment au fost asigurate printr-o polita facultativa - nu mai mult de 15% dintre proprietari au ales sa-si asigure casa.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/nicolae-pandea-asociatia-comunelor-nu-vom-amenda-localnicii-care-nu-si-fac-asigurare-obligatorie-de-locuinta-5753515
5753515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.