MBA-ul, problema sau solutia la criza?

Postat la 18 februarie 2009 19 afişări

Adrian Stanciu, fondatorul firmei de consultanta in cultura organizationala Human Synergistics, crede ca oricine a vandut o casa sau un teren in ultimii 20 de ani a “furat” o parte din banii disparuti din economie.

“Sursele crizei actuale nu sunt frauda si nu sunt prostia; sunt lacomia generalizata si orientarea excesiva pe termen scurt in conducerea afacerii”, spune Adrian Stanciu, referindu-se la fenomenele si instrumentele financiare de la baza crizei internationale, prin care practic “s-au creat” bani inexistenti in realitate. “Criza aceasta nu e ceva intamplator si nici nu s-a creat dintr-un accident; e o criza profunda de sistem. Felul in care facem lucrurile acum nu e in regula. Si ma refer aici la felul in care facem lucrurile in corporatii. Daca nu schimbam acest fel de a conduce, vom fi in acelasi loc peste cinci ani sau chiar zece.”

Afirmatia, sustinuta si de alte opinii exprimate anterior in Business Magazin, a fost facuta cu ocazia unei conferinte de presa organizate miercuri, 18 februarie, de Central European University Business School, una dintre institutiile care furnizeaza programe de management pe piata locala, alaturi de Asebuss sau Codecs. Potrivit reprezentantilor scolii de business, criza internationala a aratat ca este nevoie mai degraba de o “constiinta de afaceri” in mediul economic, care sa intensifice valorile sociale, decat de focusul pus pana acum pe oportunitatile de afaceri si pe modalitati de a face bani. Scolile de afaceri, spun ei, trebuie sa regandeasca ceea ce predau, astfel incat viitorii oameni de afaceri sa inteleaga mai bine factorii socio-politici si de mediu care le influenteza afacerile si vice-versa. 

CEU Business School va incepe in luna aprilie, un nou format de MBA, axat pe conceptul de lideri transnationali – acei lideri capabili sa inteleaga si sa actioneze intr-un mediu multicultural. Pe langa subiectele traditionale de business, programul de Trans-national MBA, initiat in urma cu aproximativ un an, analizeaza aspectele culturale, sociale si politice ale economiei, din Europa Centrala si de Est pana in Asia Centrala, regiune din care provin peste 70% dintre studenti.Pe langa teoriile internationale de best practice in marketing, finante, resurse umane etc, formatul incearca sa cuprinda practici si standarde de afaceri la nivel global, punand accent si pe realitatile politice, sociale si de mediu ale fiecarei piete.

Durata programului este de 18 luni si include cursuri predate de 21 de profesori de la nivel mondial. Adrian Stanciu, fondator a patru companii in Romania si Adjunct Senior Lecturer de Management General, este singurul profesor roman implicat in program si va preda cursul de conducerea schimbarii. La conferinta au mai fost prezenti Zoltan Major, Executive Vice President, Retail Banking Division UniCredit Tiriac Bank, membru al International Advisory Board al CEU Business School, Paul Garrison, Decan si Director al CEU Business School si Oliver Olson, Managing Director si MBA Program Director in Romania.

CEU Business School a fost fondata in 1988 si este prezenta in Romania prin programe de Executive Education si MBA/Msc din 2006.

Cititi aici mai multe despre cum s-a transformat Romania dintr-o tara a prosperitatii in una a saraciei si a nesigurantei.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Resurse umane,
MBA,
criza,
Adrian Stanciu,
strategii
/actualitate/afaceri/mba-ul-problema-sau-solutia-la-criza-3947628
3947628
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.