Mai putin, deci mai bine

Postat la 07 decembrie 2007 1 afişăre

Cresterea nivelului de trai din Cehia se reflecta si in ponderea din ce in ce mai scazuta pe care o detin cheltuielile cu alimentele, bauturile si tutunul in total cosului de consum. Daca in 1993 acestea reprezentau o treime, anul trecut ponderea a fost de aproximativ o cincime.

In aceeasi perioada, nivelul salariului mediu brut aproape s-a triplat, ajungand anul trecut la 767 de euro. Intre 1993 si 2006, pretul cu amanuntul la produsele alimentare s-au majorat cu doar 37%, conform datelor furnizate de Asociatia Agricola din Cehia.

De remarcat ca preturile la produsele agricole s-au majorat pana in 2000 cu 31%, astfel ca in ultimii sase ani acestea au fost practic constante.

David Marek, economist la banca de investitii Patria Finance, spune ca, desi a scazut foarte mult, ponderea cheltuielilor cehilor cu produsele alimentare este inca ridicata fata de cea din tarile dezvoltate. Astfel, daca in Cehia procentul este de 16,3%, in zona euro este de 15,6%, iar in Statele Unite de 15%.

Pe langa cheltuielile cu produsele alimentare, un procent de aproape 3% din venituri este cheltuit pentru achizitia de produse alcoolice si tutun. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cehia,
nivel de trai,
Patria Finance
/actualitate/afaceri/mai-putin-deci-mai-bine-1078405
1078405
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.