Mai bine noi si-ai nostri

Postat la 28 iunie 2010 10 afişări

Cota de 70% detinuta de banca irlandeza Allied Irish la Bank Zachodni din Polonia va fi cumparata de un consortiu polonez, scrie Warsaw Business Journal, in contextul in care Allied Irish Bank este presata de guvernul de la Dublin sa vanda active ca sa faca rost de lichiditati.

Termenul de depunere a ofertelor initiale este 30 iunie, iar posibilele scenarii includ o oferta din partea PKO Bank Polski, una dintre cele mai mari banci poloneze, sau a unui consortiu de fonduri de pensii plus (probabil) PZU, cel mai mare asigurator din tara. Cel putin aceasta este strategia guvernului, care are intentia sa atraga investitori autohtoni pentru rascumpararea cotei la Bank Zachodni, din dorinta de a reduce dependenta sectorului bancar local de capitalul strain, avand in vedere situatia delicata a bancilor din toata Europa.

Piotr Palenik, analist la ING Securities, considera insa ca astfel de scenarii s-ar putea dovedi nerealiste: fondurile de pensii sunt ele insele interesate de investitii straine, asa incat ar putea in cele din urma sa vanda mai departe catre un investitor strain care ofera un pret peste cel al pietei, in timp ce PKO BP are ea insasi nevoie de restructurare si nu are nici capacitatea, nici experienta pentru o astfel de fuziune.

Printre posibilii pretendenti straini pentru Bank Zachodni se numara BNP Paribas din Franta, HSBC din Marea Britanie, Santander din Spania sau Sberbank din Rusia, institutie care deja a anuntat recent ca are in vedere posibile achizitii in Europa de Est, desi anuntul ei a fost interpretat ca referindu-se exclusiv la banci din Ucraina. Pachetul de 70% din actiunile Zachodni, conform ultimelor cotatii de pe piata, este evaluat la circa 10,5 miliarde de zloti (2,6 miliarde de euro).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
Allied Irish,
Bank Zachodni
/actualitate/afaceri/mai-bine-noi-si-ai-nostri-6447169
6447169
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.