Harry Meintassis, partener al companiei de consultanţă Meintassis Partner: Transformarea leadershipului are nevoie de o lentilă diferită - dezvoltarea verticală

Postat la 09 noiembrie 2022 97 afişări

Harry Meintassis, partener al companiei de consultanţă Meintassis Partner: Transformarea leadershipului are nevoie de o lentilă diferită - dezvoltarea verticală

Astăzi, dezvoltarea se concentrează în mare parte pe training de abilităţi (de exemplu tehnice, digitale, de comunicare) sau instrumente (de exemplu de la stabilirea de obiective la mindfulness şi gestionarea timpului). Cu toate acestea, schimbarea este mult mai profundă, atinge credinţele, identităţile, ce ne spunem noi despre cine suntem. Este vorba despre modul în care ne vedem pe noi înşine şi despre cum înţelegem lumea. Este vorba despre „cum” gândim, nu doar despre ceea ce ştim. Trainingul convenţional nu este suficient. Ceea ce avem cu adevărat nevoie sunt noi filtre mentale şi un „ego” mai matur: un nou mod de a vedea şi de a fi.

De la cunoştinţe la mentalităţi: Gândiţi-vă la diferenţa dintre adăugarea mai multor aplicaţii în repertoriul unui lider (accent pe abilităţi) şi sprijinul ca acesta să-şi schimbe sistemul de operare de bază (accent asupra mentalităţii). Sau imaginaţi-vă mintea ca pe o ceaşcă. Dezvoltarea existentă este ca şi cum aţi turna conţinut nou în lider. Dar liderii viitorului vor fi aceia care nu doar îşi vor umple ceaşca, ci o vor face mai mare, permiţându-le să gândească şi să acţioneze în moduri mai complexe, interdependente.

Deci, cum creştem ca fiinţe umane „complete” sau lideri iluminaţi? Cum ne transcendem egoul, trecând de la solist la dirijor, de la coordonare la conectare, de la cunoaştere la înţelepciune, de la sine la orientarea către ceilalţi? Cum trecem de la autoritatea ierarhică la cea morală? Cum devenim lideri care sprijină cu adevărat transformarea?

Acesta este nivelul mai profund de dezvoltare.

Astăzi, peste 80% dintre lideri nu au capacitatea de gândire şi comportamentul asociat pentru a se adapta la cerinţele lumii VUCA. Oamenii sunt promovaţi, adesea dincolo de nivelul lor de maturitate, în poziţii care necesită perspective largi şi profunde, rezolvare strategică a problemelor, influenţă mare şi impact la nivel înalt. În multe cazuri, ei sunt tehnocraţi competenţi, dar lideri nepregătiţi.

Pentru a construi lideri transformatori, trebuie să înţelegem dinamica dezvoltării adulţilor.

Nu suntem statici – evoluăm continuu: Multă vreme, s-a crezut că odată ce ajungi la maturitate, această „dezvoltare” se va opri – la urma urmei, eşti adult, nu? Dar Robert Kegan, profesor de la Harvard şi alţii, au descoperit că etapele de dezvoltare continuă, de fapt, şi la vârsta adultă. Cu toate acestea, în timp ce copiii trec rapid prin etape, ritmul de dezvoltare al unui adult încetineşte dramatic. În plus, în timp ce dezvoltarea unui copil pare să se producă automat, adulţii nu pot să stea pur şi simplu şi să aştepte; trebuie să exerseze în mod intenţionat pentru a continua să crească. Care sunt aceşti paşi în procesul de dezvoltare? Cercetători precum Torbert, Cook-Greuter şi Loevinger au definit un model al maturităţii în leadership care urmează în linii mari şapte etape distincte. De exemplu, de la un „oportunist” care este un cameleon flexibil, la un „expert” care este un profesionist raţional, concentrat pe sarcini, la un „realizator” care este orientat spre rezultate, flexibil şi exigent. La nivelurile superioare de maturitate, am găsi „transformatorii” care sunt gânditori pe termen lung, redefinind provocările în moduri unice, până la „alchimiştii” care generează transformări organizaţionale, societale şi spirituale profunde. Mai puţin de 6% dintre lideri trăiesc în aceste etape de maturitate superioară. Este diferenţa dintre un Jack Welsh care a personificat mentalitatea de a obţine succes şi Nelson Mandela care a transformat vieţi, a unit o naţiune şi a declanşat schimbarea socială care a inspirat lumea. Acesta este motivul pentru care vedem în continuare companii care vorbesc despre „scop”, dar nu reuşesc să-l aducă la viaţă.

Drumul „Dezvoltării verticale”: Trecerea între aceste etape necesită metode de dezvoltare „disruptive” care pun la îndoială perspectivele existente, provoacă indivizii să găsească un nou sens şi să devină mai agili.

The heat (evenimentul disruptiv)

În primul rând, avem nevoie de experienţe „incomode”. Creşterea reală începe atunci când ne confruntăm cu o provocare care este atât de greu de rezolvat din stadiul actual de dezvoltare, încât aproape că trebuie să creşti pentru a-i supravieţui. Când suntem aruncaţi afară din zona  de confort, avem nevoie de un alt mod de a gândi.

Când ne provocăm pe noi înşine, atunci iniţiem adevărata schimbare. De exemplu – o descoperire pentru mulţi lideri este realizarea faptului că trebuie să gestionăm tensiunile în mod creativ. Acest lucru necesită o trecere de la gândirea fie/sau (alb-negru) la gândirea ambele/şi (colorată!). De exemplu: libertate cu responsabilitate, eficienţă cu inovaţie, empatie cu responsabilitate, încredere cu smerenie sau curaj cu compasiune.

Perspective contrare

Apoi, creşterea devine mai profundă atunci când privim prin ochii celorlalţi, care văd lucrurile diferit de noi. Dacă eşti director de marketing, poţi vedea lumea prin lentilele de CFO? Dar să intri în mintea CEO-ului tău? Sau cât de uşor este să „înţelegi” cu adevărat modul în care generaţia Z vede lumea?

Cât de dispus eşti să-ţi schimbi viziunea atunci când eşti expus la oameni cu perspective, credinţe, culturi şi din medii diferite? Cât de diversă este reţeaua ta? Cu cât este mai diversă, cu atât mai bine – altfel rămâi protejat în „camera de ecou” sigură, care validează (dar nu extinde) gândirea ta. Este esenţial să înveţi cum să „asculţi profund” nu doar conţinut, ci şi emoţii, frici şi valori.

Găsind sensul

În cele din urmă, creşterea „se lipeşte” atunci când înţelegi toate acestea, prin autoreflecţie şi conştientizare. Liderii transformaţionali învaţă cum să minimizeze „pilotul automat”. Ei fac munca grea de a se desprinde de obiceiurile care i-au definit cândva – şi îşi arată curajul de a creşte şi de a trăi după o nouă definiţie a sinelui.

Un coach sau un mentor de încredere ar putea sprijini  integrarea şi înţelegerea acestor perspective şi experienţe.

A conduce în ziua de astăzi necesită flexibilitate mentală. Practicarea principiilor de dezvoltare a adulţilor în lumea afacerilor este extrem de importantă.

În cele din urmă, calitatea viitorului nostru va depinde de calitatea gândirii noastre.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.