Eurisko: Randamentele vor creste semnificativ in 2008

Postat la 28 ianuarie 2008 1 afişăre

Dupa ce anul trecut au scazut cu aproape doua puncte procentuale, randamentele de pe piata imobiliara vor creste semnificativ in 2008, apreciaza consultantii companiei imobiliare Eurisko.

Anul 2007 a cunoscut o adevarata explozie din punctul de vedere al tranzactiilor imobiliare pe investitii, atat in ceea ce priveste achizitia de terenuri pentru viitoare dezvoltari, cat si achizitiile de produs imobiliar functional (cladiri de birouri, shopping centers, mall-uri, parcuri logistice).

"Randamentele vor creste semnificativ in acest an. Motivul principal este criza financiara pe segmentul imobiliar din SUA, care a facut ca si Europa financiara sa se replieze si sa fie mult mai precauta in finantarea achizitiilor imobiliare in scop de investitie", este de parere Alexandra Dimofte, partener al Eurisko.

Datorita atat unei politici extrem de relaxate a institutiilor finantatoare, cat si a competitiei acerbe intre dezvoltatori pe de o parte si fonduri de investitii pe de alta parte, randamentele s-au redus anul trecut cu aproape 2 puncte (la cladirile inchiriate, randamentele s-au situat in 2006 in jurul a 7.5%- 9%, iar in 2007 s-au inchis tranzactii la randamente intre 5.9%- 7%).

Randamentul anual (yield) este valoarea in functie de care se stabileste pretul de vanzare al unui imobil, fiind calculat ca raport procentual intre veniturile nete aduse de imobil si suma totala platita pentru achizitie. Cu cat randamentul este mai mic, cu atat pretul (in suma absoluta) este mai mare. Cel mai redus randament de pe piata romaneasca a fost atins in cazul tranzactiei de vanzare a imobilului America House, dezvoltat de GTC - circa 5,6% - cand o divizie a grupului financiar francez Natixis a platit peste 120 de milioane de euro pentru a prelua cladirea.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/eurisko-randamentele-vor-creste-semnificativ-in-2008-2353361
2353361
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.