Dilemele anului 2013: ce se va întâmpla în piaţa de capital?

Autor: Roxana Pricop Postat la 08 ianuarie 2013 55 afişări

Bursa îşi pune speranţele în privatizări pentru ca 2013 să fie un an în care interesul investitorilor să crească, iar odată cu acesta valoarea tranzacţiilor, în prezent la cele mai coborâte niveluri din regiune.

CARE SUNT MARILE SPERANŢE ALE BURSEI?

Evoluţia acţiunilor româneşti este în mare parte dependentă de situaţia burselor mature din Vest şi de redresarea economică a zonei euro, pentru că puţinii investitori rămaşi în piaţă sunt mai preocupaţi de ce se întâmplă în afara graniţelor. Avansul de peste 10% înregistrat în 2012 a fost susţinut de un reviriment al pieţelor externe, la fel cum scăderea de 17% din 2011 a fost alimentată de corecţiile negative ale majorităţii burselor din Europa.

Derularea ofertelor iniţiale de acţiuni la perlele energetice Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica, promise dar amânate în fiecare an de statul român, ar putea creşte interesul investitorilor străini pentru piaţa locală.

CE VA VINDE STATUL?

Valoarea estimată a acţiunilor pe care statul s-a angajat faţă de FMI să le vândă se ridică la un miliard de euro. Altfel spus acţiuni de un miliard de euro la cele mai valoroase companii din economie sunt aşteptate să intre la tranzacţionare pe bursă în acest an. Acţiuni de un miliard de euro într-un singur an sunt mai mult decât un vis devenit realitate pentru o bursă "adormită", unde nu s-a mai listat o companie din 2008, puţinii investitori rămaşi în piaţă rulează aceleaşi acţiuni de ani de zile, iar valoarea medie a tranzacţiilor zilnice trece cu greu de 5 milioane de euro.

Prima veste bună a anului 2013 pentru bursă este că fondurile de pensii obligatorii vor avea 64 milioane de euro de investit în acţiuni, suma fiind doar o zecime din contribuţiile pe care le încasează fondurile de pensii de la angajaţi. Prioritar pentru bursă este să crească oferta de produse pentru a ţine aceşti mari investitori acasă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
dilemele anului,
tendinte,
strategie
/actualitate/afaceri/dilemele-anului-2013-ce-se-va-intampla-in-piata-de-capital-10435821
10435821
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.