Cum au evoluat preturile apartamentelor din Bucuresti si marile orase. Revin cresterile?

Postat la 07 aprilie 2010 35 afişări

Preturile apartamentelor din Bucuresti dar si din marile orase din tara au crescut usor in luna martie, dupa o perioada indelungata de scaderi, potrivit mai multor site-uri de anunturi imobiliare.

Dupa o scadere considerabila in prima jumatate a trimestrului 1, indicele preturilor apartamentelor calculate de imobiliare.ro a revenit la o valoare aproapiata de cea de la inceputul anului. Practic, preturile au crescut in luna martie, anuland scaderea de la inceputul lui 2010. Indicele imobiliar calculat de portalul www.imobiliare.ro a ajuns in luna martie la o valoare de 1.211 euro/mp, fata de 1.213 euro/mp in luna ianuarie. Fata de aceeasi perioada a anului trecut cand pentru un metru patrat de suprafata utila, agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1.323 euro, se inregistreaza o diferenta de doar 8.5%.

"Evolutia preturilor la apartamente in primul trimestru a fost oscilanta si foarte dinamica. Dupa scaderile din prima luna a anului care au confirmat previziunile specialistilor, preturile au revenit in martie fiind foarte aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010", spune Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti - preturi in crestere

Preturile apartamentelor din Capitala au crescut usor in luna martie, cu 1,7% in cazul garsonierelor si 2,6% in cazul apartamentelor cu doua camere, potrivit anunturiparticulari.ro,. "Daca in luna februarie, pretul mediu solicitat de catre proprietarii interesati sa-si vanda o garsoniera era de 42303 euro, iata ca pretul mediu al lunii martie a crescut usor pana la 43060 euro. O alta crestere notabila a fost reperata in cazul apartamentelor de doua camere, pretul acestora crescand cu 2.64% fata de luna precedenta, pana la un pret mediu de 68145 euro, fata de 66395 euro, pretul lunii februarie", se spune intr-un comunicat al anunturiparticulari.ro

Potrivit portalului, care a realizat analiza prin monitorizarea anunturilor din presa scrisa si a celor postate pe site-urile de specialitate, numarul ofertelor de pe piata a crescut cu aproape 50% fata de luna februarie. " Numarul cel mai mare de oferte s-a inregistrat la apartamentele cu 2 camere. Acesta a crescut de la 661 la 941 in doar o luna si este urmat de numarul apartamentelor cu 3 camere, ajuns la 684 de la 524 in februarie."

Pe de alta parte, o analiza a www.magazinuldecase.ro releva ca preturile cerute de proprietarii din Bucuresti au scazut in primul trimestru din 2010, fata de perioada similara din 2009, cu 20,75% pentru garsoniere (o valoare medie de 42.000 de euro), cu 18% pentru un apartament cu doua camere (69.500 euro valoare medie) si cu 21,6% pentru un apartament cu trei camere (98.000 de euro valoare medie).

In acelasi timp, in Capitala, valoarea indicelui imobiliare.ro pentru ultima luna a primului trimestru este in usoara scadere, -0.2%, fata de luna februarie, ajungand la valoarea de 1.298 euro/mp. Comparand valoarea lunii martie cu cea inregistrata la inceputul trimestrului, 1.315 euro/mp de suprafata utila, obtinem o scadere de doar 1.3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este totusi una semnficativa: -12.1%.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a trecut din nou peste pragul de 1.500 euro, ajungand la valoarea de 1.506 euro/mp de suprafata utila la sfarsitul primului trimestru, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata luna precedenta, respectiv 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, 1.461 euro/mp. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 11.9% mai mici.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cum-au-evoluat-preturile-apartamentelor-din-bucuresti-si-marile-orase-revin-cresterile-5831256
5831256
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.