CSSPP a aprobat proiectul de lege privind Fondul de garantare a pensiilor private

Postat la 19 februarie 2009 11 afişări

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat proiectul de Lege privind Fondul de garantare a pensiilor private, in vederea lansarii spre dezbatere publica si a derularii parcursului procedural de adoptare a acestei legi speciale de catre Parlamentul Romaniei.

Potrivit acestui proiect de lege, Fondul de garantare va fi constituit ca persoana juridica de drept public, iar activitatea acestuia va fi permanent supravegheata si controlata de catre CSSPP. Fondul de garantare va compensa pierderile participantilor sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât in perioada de acumulare a contributiilor, cât si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenind din incapacitatea administratorilor, respectiv a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate.

Prin urmare, Fondul de garantare va fi destinat compensarii pierderilor de activ net, compensatiile fiind platite numai in conditiile in care administratorii de fonduri si furnizorii de pensii nu vor avea capacitatea de a-si onora obligatiile. Insa, pâna la utilizarea resurselor Fondului de garantare, legislatia care sta la baza sistemului de pensii private prevede instituirea unor masuri preventive si anume, supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate, dar si resurse de compensare a eventualelor pierderi de activ net, precum provizionul tehnic, constituit din resursele proprii ale administratorilor.

Fondul de garantare va fi infiintat si alimentat din contributiile administratorilor, din resurse proprii, dar si din câstigurile obtinute in urma investirii activelor strânse in acest fond, cu mentiunea ca resursele Fondului de garantare vor fi utilizate numai daca toate celelalte resurse s-au epuizat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pensii private,
CSSPP,
lege,
fond de garantare
/actualitate/afaceri/csspp-a-aprobat-proiectul-de-lege-privind-fondul-de-garantare-a-pensiilor-private-3959373
3959373
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.