Criza a crescut rata sinuciderilor in randul grecilor

Postat la 05 august 2010 15 afişări

Rata sinuciderilor in Grecia s-a dublat, daca nu chiar s-a triplat in ultimul an, multi dintre cei ce aleg sa-si ia viata fiind dintre cei cu datorii mari la banci sau care nu mai pot sa castige suficient incat sa-si intretina familiile.

Estimarea ii apartine lui Aris Violatzis, reprezentantul organizatiei neguvernamentale Klimaka, care opereaza o linie verde pentru asistenta celor cu tendinte de suicid. Potrivit cotidianului Kathimerini, Klimaka primeste la ora actuala circa 25 de apeluri pe zi din partea celor care vor sa se sinucida sau a familiilor lor, comparativ cu o medie de 10 anul trecut. Aris Violatzis afirma ca recesiunea si efectele ei sunt un factor care a contribuit la aceasta tendinta, notand ca desi sinuciderea este un fenomen complex, cu multiple cauze, mediul isi exercita influenta asupra psihologiei indivizilor.

Conform lui Violatzis, multe dintre victime sunt "barbati care nu mai pot sa castige suficienti bani incat sa-si intretina familiile si simt ca nu-si mai gasesc rostul - oameni care trec printr-o criza de identitate", precum si oameni afectati de depresie sau alte probleme psihologice.

Cu doua luni in urma, tot Kathimerini a relatat cazul unui barbat de 55 de ani din Thessaloniki care a intrat intr-o sucursala a Piraeus Bank din oras, si-a turnat benzina pe haine si si-a dat foc. Angajatii bancii au reusit sa-l scoata afara si sa stinga flacarile, iar ulterior au relatat politiei ca omul avea un cont in banca si ca, dupa toate probabilitatile, avea datorii mari pe care nu mai putea sa le plateasca.

Economia Greciei traverseaza cea mai adanca recesiune din 1974 incoace si este asteptata sa scada anul acesta cu 4%, in urma masurilor de austeritate bugetara si de crestere a fiscalitatii, menite sa garanteze sprijinul FMI si reducerea deficitului. Somajul a atins in primul trimestru 11,7% din forta de munca, un record al ultimilor zece ani, iar ponderea familiilor care se asteapta ca somajul sa creasca in urmatoarele 12 luni este de 92%, conform unui sondaj al Fundatiei pentru Cercetare Economica si Industriala de la Atena.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
recesiune,
sinucideri,
somaj,
datorii,
banci
/actualitate/afaceri/criza-a-crescut-rata-sinuciderilor-in-randul-grecilor-6775814
6775814
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.