Companiile romanesti si standardele internationale de contabilitate

Postat la 24 martie 2009 112 afişări

Companiile din Romania va trebui sa se alinieze la standardele internationale de contabilitate (IFRS), proces care poate fi unul laborios si costisitor pentru firmele care nu s-au acomodat deja cu noul format al situatiilor financiare. Filialele companiilor straine raporteaza in prezent situatiile financiare in doua formate, unul pentru Ministerul de Finante, in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate (RAS), si unul pentru actionarii straini, conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS).

Companiile care nu au adoptat insa raportarile internationale va trebui sa se pregateasca de pe acum, spune expertul britanic Nigel Sleigh-Johnson, directorul Diviziei de Raportare Financiara din Cadrul Corpului Expertilor Contabili din Marea Britanie si membru al Federatiei Europene a Expertilor Contabili, in cadrul conferintei „Standarde de raportare actuale: de ce IFRS", organizata de Ziarul Financiar in parteneriat cu Oracle.

„Potrivit unui studiu in curs de publicare, companiile cu o cifra de afaceri sub 500 de milioane de euro, cheltuie 0,31% din cifra de afaceri pentru adoptarea IFRS. Companiile cu o cifra de afaceri mai mare cheltuie chiar mai putin, 0,05% din cifra de afaceri", spune Nigel Sleigh-Johnson.

In vederea implementarii standardelor IFRS, companiile cheltuiesc in principal cu atragerea de personal care sa lucreze la proiect. Pentru o companie medie, implementarea IFRS dureaza circa doi ani, insa Sleigh-Johnson apreciaza ca ar trebui planificata cu 3-4 ani inainte. Consiliul pentru Standardele Internationale de Contabilitate (IASB) lucreaza in prezent la un proiect de simplificare a standardelor IFRS destinat companiilor de talie mica, nelistate la Bursa.

„Vor exista unele companii care vor crede ca este un sistem mult prea complicat, desi beneficiile raportarii internationale se vor vedea si la nivelul companiilor mici. Vom vedea microintreprinderi care vor fi scutite de raportarile internationale, dar asta depinde de reglementarile nationale", spune Nigel Sleigh-Johnson.

Peste 80% din companiile mici, nelistate la Bursa, ar putea fi scutite de adoptarea standardelor internationale de contabilitate (IFRS), potrivit expertului britanic.

Multinationalele prezente pe piata locala sunt nevoite sa transforme in fiecare an situatiile financiare din „formatul romanesc" in „formatul international".

Acest proces dureaza in medie 15 zile lucratoare pentru subsidiare si 22 de zile pentru grupuri, fiind implicati 3-5 angajati, spune Ismihan Anderson, expert in consolidare financiara in cadrul Paragon Consulting, partener Oracle.

Pentru a minimiza acest efort de raportare financiara, Oracle propune companiilor solutia de consolidare si raportare financiara - Oracle Hyperion Financial Management, parte din suita de aplicatii de management al performantei.

Solicitarile pentru aceste solutii de management al performantei s-au triplat in ultima jumatate de an, in contextul in care managerii sunt acum nevoiti sa-si optimizeze procesele de management din cadrul companiei, spune Oana Craciunescu, Enterprise Performance Management Sales, in cadrul Oracle pentru regiunea Europei de Sud-Est.

Aceste aplicatii au anceput sa fie adoptate si in Romania, unul dintre cei mai importanti clienti fiind Romtelecom. „Zece companii au implementat local aceste aplicatii, insa la nivelul companiilor multinationale, numarul clientilor este mult mai mare, datorita faptului ca ele au fost achiztionate de companiile-mama si implementate si aici”, mai spune Craciunescu.

Oracle a lansat acum doi ani oferta acestorproduse de Management al Performantei, odata cu achizitia companiei Hyperion Solutions, in 2007.

O alta solutie prezentata de catre Oracle pentru raportarea IFRS, o reprezinta motorul de generare a datelor contabile, Financial Accounting Hub (FAH). Aceasta solutie permite unei companii consolidarea si tratarea informatiei contabile intr-un mod unitar.

Cititi aici de ce trebuie urgentata adoptare IFRS pe piata locala.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/companiile-romanesti-si-standardele-internationale-de-contabilitate-4170939
4170939
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.