Century 21 Romania: Preturile apartamentelor vechi –7% in 2008

Postat la 10 aprilie 2008 13 afişări

Preturile apartamentelor vechi din Romania au scazut in acest an cu sapte procente iar tendinta va fi in continuare de scadere, potrivit reprezentantilor Century 21 Romania, master francizor pe piata agentiilor imobiliare

"Preturile apartamentelor vechi au scazut la nivel national in primele trei luni cu 7% potrivit datelor agentiilor imobiliare din reteaua noastra locala. Scaderea are la baza mai multi factori: creditele sunt mai scumpe, bancile sunt mai prudente in acordarea de credit si vor introduce norme si mai prudentiale ceea ce va duce la o scadere a numarului celor care isi pot lua credite si la o cerere mai mica", a declarat vicepresedintele Centrury 21 Romania, Gabriel Alexandru.

Reprezentantul companiei sustine ca scaderea preturilor s-a produs pe fondul diminuarii numarului de tranzactii. "A scazut numarul de tranzactii si ne asteptam sa scada in continuare. Vor exista in continuare corectii de preturi, estimam ca acestea vor scadea in total cu 10% pe parcursul acestui an", a mai spus Alexandru.

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar pe baza anunturilor de vanzare pentru apartamentele cu trei camere construite in perioada 1980 – 1990, preturile au crescut in primele trei luni cu 1%, pana la un nivel mediu de 2.050 de euro pe metru patrat. Comparativ, cretterea preturilor anul trecut a fost de 50%, adica un ritm de minim 4% pe luna.

Reprezentantul companiei a mai declarat ca scaderea numarului de tranzactii va avea ca efect nu doar scaderea preturilor ci si disparitia multor agentii imobiliare. "Va dau un exemplu, in Bacau sunt 200 de agentii imobiliare si probabil vor ramane 50", a mai declarat vicepresedintele Centrury 21 Romania.

Aceste declaratii sunt in contradictie cu datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, potrivit carora numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in primele doua luni ale acestui an cu 21%. "O posibila explicatie pentru diferenta ar putea fi data de faptul ca tranzactiile nu mai trec prin agentii", a mai spus Alexandru.

Century 21 Real Estate, companie care opereaza una din cele mai mari retele de agentii imobiliare in sistem de franciza din lume la nivel global, si-a facut intrarea pe plan local acum aproape un an si a ajuns pana in acest moment la o retea de 14 agentii imobiliare, situate in Bucuresti si in judetele Prahova, Brasov, Cluj, Timisoara si Constanta.

"n ceea ce priveste extinderea retelei, intentionam ca pana in 2012 sa avem in Romania cate o agentie membra a retelei Century 21 Romania in fiecare oras cu 50.000 de locuitori. Adica 140 de agentii pana in 2012", a mai spus vicepresedintele companiei. Pentru a deveni membra a retelei de agentii originare din Romania, un doritor al francizei trebuie sa plateasca o taxa initiala de 70.000 de lei la care se adauga 8% din cifra de afaceri, din care 2% vor fi distribuiti intr-un fond comun care va fi folosit in scopuri de marketing.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/century-21-romania-preturile-apartamentelor-vechi-7-in-2008-2538434
2538434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.