Cele mai mari 100 de companii controlate de romani: afaceri de 10 mld. euro si 90.000 de angajati

Postat la 16 decembrie 2010 32 afişări

Cele mai mari 100 de companii controlate de oameni de afaceri romani, in care lucreaza aproape 90.000 de oameni, au avut anul trecut o cifra de afaceri de 45 miliarde de lei (10,6 mld. euro), adica 4% din rulajul tuturor companiilor din Romania, arata o analiza realizata de ZF.

Marile companii aflate inca in mainile romanilor dau de lucru anual la aproape 90.000 de oameni, ceea ce reprezinta 3% din efectivul salarial existent in mediul privat, scrie ZF in editia de joi. Daca cele mai mari 100 de afaceri romanesti aduna intr-un an vanzari de 10 mld. euro, cele peste 100 de companii private reunite in Consiliul Investitorilor Straini (CIS) au avut anul trecut incasari de 36 mld. euro, potrivit datelor asociatiei. Zoltan Teszari, actionarul grupului telecom RCS&RDS, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, si Cezar Rapotan de la Arabesque Galati controleaza primele trei companii cu capital majoritar romanesc din economia locala.

Cei trei au ajuns anul trecut la o cifra de afaceri cumulata de 4 miliarde de lei (sub un miliard de euro), astfel ca pragul de business de un miliard de euro cu o singura companie nu a fost atins de niciun business controlat de romani.

Ion Tiriac si Ioan Niculae, care spun ca ruleaza anual in Romania afaceri in jurul a un miliard de euro, au pe cea mai mare firma din grup afaceri de putin peste 100 mil. euro, respectiv 300 mil. euro, arata datele analizate de ZF. Niculae, spre exemplu, controleaza peste 25 de companii in 15 piete in industria chimica, in cea alimentara, agricultura sau turism si are 9.000 de angajati. "Ma ghidez dupa o regula simpla din comert - niciodata nu vand in momente de criza. In paralel investesc in productie si procesare, domenii care s-au dovedit profitabile in cativa ani", spune Niculae.

In clasamentul intocmit de ZF pe baza rapoartelor financiare ale companiilor nu apare nicio firma detinuta de Dan Sucu sau George Copos, pentru ca grupul celor doi include mai multe companii cu cifre de afaceri de sub 215 mil. lei (51 mil. euro) pe o firma, prag care permite intrarea in acest clasament. La nivel de grup insa, Dan Sucu controleaza cel mai mare retailer local din industria mobilei (Mobexpert), in timp ce Copos este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani din turism.

Sucu a explicat in mai multe randuri de ce pastreaza un model de business in care fiecare magazin si fiecare fabrica reprezinta entitati fiscale diferite, care au generat impreuna afaceri de 115 mil. euro in 2009. Omul de afaceri spune ca astfel fiecare unitate este independenta, incearca sa genereze profit si nu se bazeaza pe faptul ca ar putea fi sustinuta de o alta divizie din grup.In ultimul an sase din cele mai mari 100 de companii au intrat in insolventa, potrivit datelor ZF, situatie care arata dificultatile cu care se confrunta capitalul local in actualul context economic. Spre exemplu, aproape 5.000 de oameni sunt afectati de intrarea inincapacitate de plata a celor trei companii controlate de Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag si Meva), care nu mai au comenzi si se confrunta cu lipsa de lichiditate.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cele-mai-mari-100-de-companii-controlate-de-romani-afaceri-de-10-mld-euro-si-90-000-de-angajati-7822272
7822272
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.