Planurile miliardarului Ioan Niculae

Postat la 08 februarie 2010 1027 afişări

Gerul a adus din nou o criza a gazelor la combinatele lui Ioan Niculae. Cum industria chimica nu promite prea mult nici in 2010, profitul din bioetanol este singura certitudine pe care proprietarul grupului Interagro o are pentru acest an. Pariul pe bio este insa cu bataie mai lunga. Omul de afaceri spera sa castige un loc solid pe o piata care abia acum se naste in Romania.

Zimnicea, intr-o zi din mijlocul saptamanii, la amiaza. E foarte liniste si vantul bate cu putere, trecand peste casele si blocurile cu doua-trei etaje. Toata lumea e la scoala sau la munca. Dintre cei din urma, cam toti cei 5.000 de angajati din oras lucreaza la fabrica de bioetanol, in constructii, in agricultura, in distributie, la hotel, la discoteci, la brutarii, la depozite sau la ferme. Orice potential angajat, fie ca e sofer, muncitor, economist sau inginer, isi gaseste de lucru la Zimnicea. Si cam toti sunt, direct sau indirect, angajatii lui Ioan Niculae.

"Nu m-am gandit niciodata sa plec din Zimnicea." Ioan Niculae se afla la cabana lui de vanatoare, la 15 minute de Zimnicea. Pe un domeniu de 11.000 de hectare, Niculae vaneaza iepuri si mistreti. Merge la vanatoare cu fosti colegi de-ai sai din echipa de fotbal, pe care i-a si angajat intre timp. n rest, rareori invita pe cineva la vanatoare. Mai vin prieteni, dar doar dintre apropiati. Spune ca nu ii place sa organizeze vanatori: "Orice fac, eu fac doar pentru mine".

Acum, nici Ioan Niculae nu merge des la vanatoare. Nu a mers nici in ultimul an, care a fost neasteptat de rau pentru afaceri. Totul a inceput din ianuarie anul trecut, odata cu criza gazelor, care i-a inchis brusc combinatele chimice, principala sa afacere, dar mai ales principala sursa de profit. Criza gazelor a trecut, dar au venit efectele crizei economice, lipsa subventiilor si apoi declinul tuturor celorlalte companii din grup. Lucrand la aproape jumatate de capacitate in combinatele chimice, Niculae a avut in 2009 afaceri in jur de 700 de milioane pe intreg grupul Interagro. Afaceri de altfel egale cu cele din 2008, cand de asemenea criza gaze­lor si problemele legate de subventii au injumatatit rulajul, care depasise semnificativ 1 miliard de euro in 2007, de departe cel mai bun an pentru Interagro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/planurile-miliardarului-ioan-niculae-5483511
5483511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.