Carmen Peli: Marile proiecte pot dezmorti economia

Postat la 18 martie 2010 64 afişări

Carmen Peli, partener in cadrul firmei de avocatura Peli Filip spune ca nu se asteapta ca activitatea din 2010 sa fie mai slaba decat in 2009 (”cand rezultatele au fost mai bune decat ne-am asteptat”), desi optimismul din decembrie a fost temperat de evolutia pietei de avocatura din primele luni ale anului.

Rapiditatea cu care isi poate reveni economia este in stransa legatura cu deciziile pe care trebuie sa le ia Guvernul. "Sunt o gramada de lucruri de facut si exista investitori privati sau institutii ca BERD si BEI dispusi sa dea bani pentru proiecte mari, iar autostrazile si centralele sunt doar cateva exemple", spune Peli. Or odata pornit mecanismul unei investitii ample, el angreneaza la randul sau multe zone - sunt angajati oameni a caror putere de cumparare creste si se vede in consum; sunt impulsionate vanzarile din domeniul constructiilor dar, la fel de bine creste activitatea pe partea de consultanta - financiara si juridica. Statul reactioneaza mai greu cand e vorba de decizii ample de investitii pentru ca sunt decizii grele, pentru care e nevoie de un simt comercial exersat.

Firma si-a inceput activitatea in 2008, cand cinci parteneri au pus bazele afacerii. O parte din ei au parasit una dintre cele mai mari case de avocatura de pe piata - Nestor, Nestor, Diculescu, Kingsten&Petersen, lor alaturandu-li-se Alex Birsan si o parte din echipa de la Linklaters. In cursul anului 2009 echipa a crescut, astfel incat firma are acum 33 de avocati. "Cred ca avem cu totii o experienta profesionala relevanta pentru Romania", spune Carmen Peli, partener in cadrul firmei Peli Filip. Argumentul tine de faptul ca debutul carierei lor a coincis cu boom-ul din piata de avocatura. "Inainte de intrarea noastra in profesie se facusera putine tranzactii si proiecte interesate pentru ca nu exista o piata in acest sens", adauga Peli.

La momentul crearii firmei, cei cinci parteneri fondatori si-au propus sa intre in topul firmelor juridice din punct de vedere al calitatii. Din punct de vedere financiar, "exista un risc substantial sa urmeze o perioada de cadere, desi nimeni nu putea anticipa exact amploarea fenomenului, iar cine isi propunea cresteri era considerat nerealist", explica tot ea. Totusi cele mai grele momente au trecut, iar Carmen Peli se asteapta ca economia sa-si revina din al doilea semestru al acestui an.

Firma nu si-a propus o cifra de afaceri anume pentru 2008, anul in care a demarat activitatea, ci s-a concentrat mai degraba pe investitii ("cateva sute de mii de euro"), iar 2009 a fost un an in care s-a resimtit un reviriment al activitatii economice. "Nu au lipsit proiectele sau tranzactiile, dar multe dintre ele s-au oprit inainte de semnare", afirma Carmen Peli.

Cele mai mari zece firme de avocatura de pe piata locala au incasat anul trecut venituri de 87,6 mil. euro, in scadere cu doar 1% fata de anul precedent, aceasta fiind una dintre pietele cu cele mai mici scaderi din economie in 2009, cel mai greu an din ultimul deceniu, arata o analiza a Ziarului Financiar pe baza declaratiilor anuale de venit depuse la Administratia Financiara.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
avocatura,
Carmen Peli,
Peli Filip,
proiecte
/actualitate/afaceri/carmen-peli-marile-proiecte-pot-dezmorti-economia-5756199
5756199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.