Care este hotelul cu o istorie de aproape un secol, martor al celui De-al Doilea Război Mondial, al instaurării comunismului şi ascensiunii capitalismului din Bucureşti, care începe un nou capitol

Autor: Miruna Diaconu Postat la 18 mai 2024 649 afişări

Cu o istorie de aproape un secol, martor al celui De-al Doilea Război Mondial, al instaurării comunismului şi ascensiunii capitalismului în Bucureşti, hotelul Ambasador de pe Bulevardul Magheru adaugă o nouă filă în istoria sa, după ce a fost achiziţionat de familia austriacă care deţine grupul Julius Meinl. Hotelul a fost închis la începutul lunii martie şi urmează a fi redeschis în 2027, după un amplu proces de renovare sub numele de The Julius Bucharest, care Va fi o replica a hotelului emblemă din portofoliul Julius Meinl din Praga.

Unul dintre „paznicii” celei mai mari artere din Bucureşti, bulevardul Magheru, este hotelul Ambasador, o clădire simbol a Capitalei, construită în stil art deco şi inaugurată la 4 mai 1939. În pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, hotelul Ambasador şi-a deschis uşile pentru turiştii vremii. Clădirea a fost construită între anii 1937 şi 1939, fiind proiectată de Arghir Culina, un cunoscut arhitect al vremii care şi-a mai pus semnătura şi pe clădirile Union, hotel Negoiu, dar şi pe actualul hotel Cişmigiu.

Bucureştiul interbelic, denumit atunci şi Micul Paris, aspira tot mai mult la o identitate europeană, astfel că în arhitectura locului îşi fac loc genuri arhitecturale moderne, printre care şi Art Deco, de origine franceză, care a fost unul dintre stilurile preferate de arhitecturii vremii. Printre aceştia se numără şi Arghir Culina, ale cărui clădiri au adoptat stiluri precum cel eclectic şi neoromânesc, art deco cu influenţe neoromâneşti şi art deco propriu-zis. De la deschiderea hotelului şi până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial au trecut doar câteva luni, în septembrie începând invazia germană în Polonia. Odată cu conflictele militare, operaţiunile hotelului au fost întrerupte în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în primii ani de comunism. Cu toate acestea, în 1958, operaţiunile hoteliere au fost reluate şi au continuat de atunci. Hotelul Ambasador, gândit iniţial pentru a fi o clădire de locuinţe, a devenit cea mai mare clădire de pe bulevardul Magheru, la acea vreme, fiind ulterior detronat, după mai bine de 30 de ani, de hotelul InterContinental, actualul Grand Hotel Bucharest. Clădirea, construită în forma literei U, cu o înălţime de 12 etaje, dispunea de cea mai modernă instalaţie sanitară din Europa. Hotelul era în proprietatea arhitectului care l-a proiectat, Arghir Culina, şi a lui Constantin S. Mihăescu, proprietarul garajelor Ciclop, clădirea de lângă hotel. Cei doi proprietari şi-au împărţit hotelul în două părţi, iar aripa ce i-a aparţinut lui Arghir Culina a fost retrocedată în 2013 moştenitorilor arhitectului, după mai bine de un deceniu de procese. Până de curând, clădirea hotelului era în administrarea a doi proprietari diferiţi, fiecare având câte o parte din clădire. După căderea comunismului, hotelul a intrat în proprietatea companiei Ambasador SA, iar moştenitorii arhitectului Arghir Culina au obţinut în instanţă o hotărâre judecătorească definitivă de retrocedare a unei jumătăţi din hotel. Clădirea a fost aşadar împărţită în două, din care partea administrată de Ambasador SA a funcţionat ca un hotel, cu o capacitate de 100 de camere, dintr-un total de 209 de camere cât numără clădirea.

Aproape un secol de istorie a trecut peste clădirea de pe bulevardul Magheru, iar astăzi o nouă filă în povestea sa se adaugă. Clădirea a fost achiziţionată în totalitate de familia austriacă Meinl, care deţine Julius Meinl, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cafelei premium. Astfel, familia austriacă intră în premieră pe piaţa hotelieră locală prin achiziţionarea hotelului Ambasador din Bucureşti. Hotelul va fi administrat de Julius Meinl Living, compania parte din grupul Julius Meinl care se ocupă cu businessul hotelier. Având în vedere situaţia proprietăţii clădirii, achiziţia a fost realizată în două etape. Julius Meinl Living a achiziţionat prima dată Ambasador SA, care deţinea jumătate din proprietate şi care activa drept hotel, iar cea de-a doua etapă a fost achiziţionarea de către Ambasador SA a celeilalte părţi a clădirii, care era deţinută separat. După decenii întregi de funcţionare, hotelul s-a închis la începutul lunii martie a acestui an, pentru ca noul proprietar să poată începe lucrările de renovare. Primii paşi pe care familia austriacă trebuie să îi facă pentru renovarea hotelului sunt obţinerea autorizaţiilor necesare pentru reabilitare. Odată obţinute autorizaţiile necesare, lucrările de reabilitare vor dura circa doi ani. Ulterior, hotelul se va deschide în 2027 sub numele de The Julius Bucharest, care doreşte să păstreze esenţa şi caracterul clădirii existente. Capacitatea hotelului se va reduce la 158 de camere şi apartamente de lux. Familia Meinl este de părere că renovarea hotelului Ambasador va reprezenta un pas important în regenerarea zonei istorice din centrul Bucureştiului, unde multe clădiri au o mare nevoie de renovare şi recondiţionare. Valoarea investiţiei nu a fost făcută publică. Julius Meinl Living PLC, prin intermediul companiilor parte din grup, achiziţionează active imobiliare importante în capitalele politice şi economice europene pentru a le dezvolta în proprietăţi hoteliere de top. Cea mai emblematică proprietate a Julius Meinl Living este The Julius Prague. Acest hotel are o suprafaţă totală de peste 16.000 de metri pătraţi şi dispune de 168 de camere şi apartamente de lux, cu restaurant, cafenea, săli de şedinţă, spaţiu de co-working şi o sală de sport. Hotelul dispune şi de un magazin de alimente şi băuturi gourmet marca House of Julius Meinl. Familia austriacă îşi doreşte să replice modelul din Praga şi în Bucureşti.

Cea mai emblematică proprietate a Julius Meinl Living este The Julius Prague. Acest hotel are o suprafaţă totală de peste 16.000 de metri pătraţi şi dispune de 168 de camere şi apartamente de lux.  Familia austriacă îşi doreşte să replice modelul din Praga şi în Bucureşti.

„Suntem încântaţi că avem acum oportunitatea de a transforma proprietatea Hotel Ambasador într-unul dintre hotelurile de excepţie din Bucureşti, capitala uneia dintre cele mai dinamice economii şi cu cea mai rapidă creştere din Europa”, spune Julius Meinl VI, CEO Julius Meinl Living. Grupul Julius Meinl a fost fondat de Julius Meinl I în 1862 la Viena, Austria, iar astăzi businessul este la a şasea generaţie de antreprenori. Julius Meinl I este unul dintre pionerii industriei de cafea, prin faptul că a descoperit o metodă industrială de prăjire a cafelei. Fondatorul grupului Meinl a reuşit în scurt timp să creeze o reţea de magazine, unde vindea şi alte produse în afară de cafea, iar până la sfârşitul secolului al XIX-lea deţinea cea mai extinsă reţea de băcănii din Europa Centrală. De-a lungul generaţiilor, Julius Meinl a ajuns să activeze în peste 70 de ţări la nivel mondial, iar în 40 dintre acestea se află în top trei mărci de cafea premium şi este lider de piaţă pe segmentul premium în Austria, ţările adriatice, Europa Centrală şi de Est, Dubai. La nivel global, Julius Meinl are 1.000 de angajaţi şi peste 50.000 de clienţi. Astăzi, Julius Meinl al VI-lea, cel mai tânăr moştenitor al imperiului Meinl, conduce compania Julius Meinl Living. Pe plan local, familia  austriacă a intrat pe piaţa autohtonă în anul 2005, prin achiziţia importatorului exclusiv de până atunci a Julius Meinl de pe piaţa românească, compania Novo din Târgu Secuiesc. După preluare, aceasta a fost redenumită Julius Meinl România. Novo era o companie dezvoltată de la zero de doi antreprenori locali - Tibor Dobri, cel care conduce acum afacerea Julius Meinl, şi Simon Attila Ladislau. Familia austriacă Meinl mai deţine pe plan local şi producătorii de ciocolată Kandia Dulce şi Heidi Chocolat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.