Care este cel mai bun domeniu în care îţi poţi deschide o afacere astăzi. Pentru această industrie se pot aloca sume uriaşe din bani europeni sau de la statul român

Autor: Răzvan Botea Postat la 26 mai 2023 327 afişări

Preocuparea pentru protecţia mediului a luat o oarecare pauză în ultimii ani, pe măsură ce pandemia, mai întâi, şi apoi războiul au acaparat prim-planul priorităţilor. Acum însă tendinţele care ţin de protecţia mediului încep să prindă din nou tracţiune, mai ales în lumea businessului. Băncile se uită din ce în ce mai atent la sustenabilitatea businessului pe care îl finanţează, la fel şi autorităţile care reglementează acest domeniu. Ce înseamnă o finanţare verde şi cât de importantă va fi culoarea pentru care ceri finanţarea unui business?

Băncile, în particular, ca un segment foarte important al economiei, vor opera în curând chiar într-un cadru de reglementare privind impactul riscurilor climatice, cadru la a cărui construcţie suntem onoraţi să contribuim şi noi la Deloitte”, spune Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova, într-o dezbatere privind finanţările sustenabile. Valul sustenabilităţii vine şi nu poate fi ocolit. În acest moment, Uniunea Europeană lucrează la mai multe pachete de reglementare pentru acest domeniu, astfel încât să fie în acord cu ţintele Comisiei Europene şi comunitatea să devină neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

„Numărul de companii care vor fi nevoite să raporteze va creşte semnificativ. Vedem că peste 75% din cifra de afaceri generată la nivelul UE va fi supusă raportării de sustenabilitate. Avem practic companii cu peste 250 de angajaţi care trebuie să raporteze”, a explicat Sorin Elisei, director consultanţă la Deloitte România şi liderul practicilor de sustenabilitate şi energie.  Deloitte România a organizat la începutul acestei luni dezbaterea „Ce înseamnă o finanţare sustenabilă? Ce impact are în business şi în economie? Cadrul de reglementare, instrumente financiare, perspectiva băncilor şi a finanţatorilor vs. perspectiva companiilor şi a investitorilor“. În cadrul videoconferinţei, specialiştii de la Deloitte România, împreună cu autorităţi relevante, finanţatori şi companii care au accesat finanţări verzi au dezbătut cele mai noi tendinţe în ceea ce priveşte finanţările sustenabile. 

Ce rol joacă băncile în tranziţia verde este una dintre cele mai importante întrebări. „Vedem băncile ca jucând un rol important în finanţarea investiţiilor tranziţiei verzi. Este un potenţial mare şi o nevoie de finanţare privată pentru ca firmele să se descurce mai bine cu tranziţia, cu activitatea de decarbonizare”, răspunde Luminiţa Tatarici, şef serviciu în direcţia Stabilitate Financiară din cadrul  Băncii Naţionale a României (BNR). Este important însă ca băncile să înţeleagă şi zona de risc pentru aşa-numitele credite verzi, în condiţiile în care reglementările nu sunt, cel puţin în acest moment, extrem de clare. „Este important să ajutăm băncile să realizeze toate implicaţiile şi riscurile. Vrem să vedem care este volumul real de «credite verzi». «Credite verzi» nu este o definiţie strictă neapărat, dar este un pas în a înţelege că este o zonă cu potenţial, dar şi cu risc asociat”,  mai adăugat Luminiţa Tatarici.

Ioana Voinescu, director departament sustenabilitate la BCR, spune că deja, fără o reglementare precisă, băncile se uită la cât de verzi şi în acord cu principiile ESG – enviromental, social, governance – sunt investiţiile.  „Toate băncile din sistem evaluează riscurile ESG pentru portofolii de credite pentru clienţi evidenţierea unor riscuri crescute de ESG poate avea impact în ratingul clientului, iar ratingul clientului are un impact direct în profitabilitate”, spune ea. Băncile sunt gata să finanţeze ceea ce se numeşte tranziţia verde, a concluzionat Sorin Elisei, iar banii există: „Într-adevăr, această tranziţie vine cu nişte provocări, dar aş spune că verdele nu este o penalitate, verdele este o oportunitate. Sigur, mai sunt de aliniat anumite reglementări, dar banii sunt din punctul ăsta de vedere. Băncile vor să vină în întâmpinarea acestei nevoi din economia reală.” Mai mult decât atât, a punctat Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii/Deloitte Legal şi liderul practicii specializate în domeniul financiar-bancar, sustenabilitatea în business devine din ce în ce mai mult decât un buzz-word şi trece mai degrabă în sfera raţiunii de business şi chiar de acces la finanţări. „În contextul în care acestui trend se adaugă şi un trend în creştere, de ridicare a conştientizării şi a folosirii drept criteriu de selecţie de către consumator, mi se pare că e imperativ ca antreprenoriatul local să se raporteze la acest subiect ca fiind un subiect de care ţine succesul businessului lor în viitor. Personal, cred că există o incidenţă din ce în ce mai mare pură de business, de acces la capital, acces la resurse şi acces la clienţi şi loc unde te situezi în preferinţele clienţilor”, spune Andrei Burz-Pînzaru. Finanţarea este, de asemenea, unul dintre combustibilii care alimentează tranziţia verde, iar nevoile investiţionale sunt de ordinul miilor de miliarde de dolari la nivel mondial: „Vedem finanţarea ca un combustibil şi ca un catalizator al acestei tranziţii verzi. Sumele vehiculate pentru investiţii sunt ameţitoare, vorbim de 1.000 mld. dolari anual doar pentru infrastructura energiei verzi”, mai spune Alexandru Reff. Numai în România, punctează el, banca centrală estimează investiţiile verzi la circa 60 de milioane de euro, până în 2030: „Banca Naţională estimează că în România vor fi implementate proiecte verzi de aproximativ 60 mld. euro până în 2030 şi deja în a doua jumătate a anului trecut aproximativ 7% din creditele noi acordate în sectorul corporate au fost finanţări verzi, ceea ce reprezintă o creştere semnificativă”.   

„Băncile, în mod special, ca un segment foarte important al economiei, vor opera în curând chiar într-un cadru de reglementare privind impactul riscurilor climatice, cadru la a cărui construcţie suntem onoraţi să contribuim şi noi la Deloitte.”

Alexandru Reff, country managing partner, Deloitte România şi Moldova

„Numărul de companii care vor fi nevoite să raporteze va creşte semnificativ. Vedem că peste 75% din cifra de afaceri generată la nivelul UE va fi supusă raportării de sustenabilitate. Avem practic companii cu peste 250 de angajaţi care trebuie să raporteze.”

Sorin Elisei, director consultanţă, Deloitte România, liderul practicilor de sustenabilitate şi energie

„Vedem băncile ca jucând un rol important în finanţarea investiţiilor tranziţiei verzi. Este un potenţial mare şi o nevoie de finanţare privată pentru ca firmele să se descurce mai bine cu tranziţia, cu activitatea de decarbonizare.”

Luminiţa Tatarici, şef serviciu în direcţia Stabilitate Financiară, Banca Naţională a României (BNR)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.