Capital Economics: Este esential sa se evite o criza a balantei de plati

Postat la 25 iunie 2010 20 afişări

Respingerea de catre Curtea Constitutionala a taierii pensiilor "este doar ultimul episod dintr-o lunga saga", considera Neil Shearing, analist la Capital Economics, deloc surprins de decizie, intr-un scurt interviu pentru The Economist.

Shearing considera ca, "desi ce a fost mai rau ca manifestare a crizei financiare a trecut" in Romania, necesitatile de finantare externa ale tarii raman "extrem de mari, chiar prin raportare la standardele inalte ale regiunii".

Analistul estimeaza ca necesitatile brute de finantare se vor ridica anul acesta la circa 35 de miliarde de euro - circa 30% din PIB, iar in conditiile in care mai sunt de tras aproape 8 miliarde din creditul comun FMI-UE-Banca Mondiala, mentinerea in grafic a programului de finantare este esentiala spre a evita o criza a balantei de plati. Asa incat Guvernul este obligat sa gaseasca metode alternative de a se incadra in plafoanele fiscale convenite cu FMI.

Capital Economics estimeaza ca economia Romaniei va scadea anul acesta cu cel putin 1%.

Decizia Curtii Constitutionale de a respinge planul Guvernului de reducere cu 15% a pensiilor, care ar fi asigurat scaderea cu 1,5% din PIB a cheltuielilor publice, a determinat vineri deprecierea cu 1% a leului si caderea cu 5% a bursei, noteaza The Economist.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/capital-economics-este-esential-sa-se-evite-o-criza-a-balantei-de-plati-6447775
6447775
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.