BREAKING NEWS Putin nu mai recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi vrea recunoaşterea Transnistriei ca stat

Postat la 21 februarie 2023 699 afişări

BREAKING NEWS  Putin nu mai recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi vrea recunoaşterea Transnistriei ca stat

Dictatorul Vladimir Putin a decis să anuleze decretul care era în vigoare din 2012 privind situaţia tensionată dintre Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistreană (sau regiunea separatistă pro-rusă Transnistria).

Decretul viza implementarea modalităţilor de soluţionare a problemei transnistrene, cu respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a statutului neutru al Republicii Moldova.

„Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi abordării multisectoriale în contextul formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, decid:

1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:

e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:

să continue participarea activă la căutarea modalităţilor de soluţionare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”, se arată în decretul semnat de Putin pe 7 mai 2012".

Dar potrivit publicaţiei Ştiri.md, începând din 21 februarie 2023, decretul a fost anulat, iar prevederea oficială nu mai este valabilă.

Temerile oficialilor din Republica Moldova sunt în creştere.

Potrivit declaraţiilor recente ale preşedintelui Maia Sandu a Republicii Moldova, dar şi a informaţiilor împărtăşite de către Volodîmîr Zelenski, preşedintele Ucrainei, Vladimir Putin încearcă să orchestreze o lovitură de stat împotriva guvernului democratic de la Chişinău ori să provoace perturbări sociale pentru a obţine control asupra Aeroportului Internaţional din Chişinău, după cum a declarat şi premierul moldovean, Dorin Recean.

Scopul lui Putin pentru a destabiliza Republica Moldova este să alipească oficial Transnistria de Federaţia Rusă şi să transporte mii de militari pro-ruşi din republica separatistă în Ucraina, pentru a deschide un nou front în încercarea de a captura oraşul portuar ucrainean Odesa.

În 1990, teritoriul actual al Republicii Moldova a fost devastat  de un război soldat cu sute de morţi cu regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. România a sărit în ajutorul Moldovei.

Republica Moldova şi-a căpătat independenţa faţă de Uniunea Sovietică la 27 august 1991, dar a fost sfâşiată teritorial de bancul de est al Nistrului după ce guvernul pro-rus a acaparat controlul la Tiraspol.

Situaţia a rămas nerezolvată până în prezent, Transnistria devenind un stat independent de facto, dar pe plan internaţional este recunoscut ca teritoriu ce-i aparţine Republicii Moldova.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
moldova,
republica moldova,
transnistria

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.