BNR a redus dobanda de politica monetara la 8,5%

Postat la 04 august 2009 47 afişări

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, sa reduca dobanda de politica monetara la 8,5% pe an, si sa coboare ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru valuta de la 35% la 30% din pasivele bancilor cu scadenta sub doi ani.

Noul nivel de dobanda de politica monetara va intra in vigoare miercuri, potrivit Mediafax. Totodata, rata redusa a rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 30% se va aplica incepand cu perioada 24 august-23 septembrie.

CA al BNR a mai decis utilizarea activa a operatiunilor de piata in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si reducerea scadentei principalului instrument de politica monetara, operatiunile repo efectuate prin licitatie, de la o luna la o saptamana. De la inceputul acestui an, BNR a efectuat alte trei reduceri de dobanda, proces inceput in luna februarie, cand a aplicat o scadere de 0,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 10%, urmata de o noua taiere in luna mai, de la 10% la 9,5%, prima relaxare de 0,5 puncte din ultimii doi ani.

La sedinte de politica monetara din luna iunie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa scada cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%. Scaderea ratelor rezervei minime obligatorii a intrat in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bnr,
mediafax,
rata dobanzii,
politica monetara
/actualitate/afaceri/bnr-a-redus-dobanda-de-politica-monetara-la-8-5-4720672
4720672
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.