Arabii si cipurile lor

Postat la 20 noiembrie 2007 1 afişăre

Fondul de investitii guvernamental din Abu Dhabi a cumparat 8,1% din actiunile AMD (Advanced Micro Devices), al doilea producator de microprocesoare din lume, pentru 622 de milioane de dolari (425 de milioane de euro).

AMD a facut cunoscut ca va folosi banii obtinuti pentru cercetare si dezvoltare si inovatii in productie. Compania americana avea nevoie de o infuzie de capital, dupa al patrulea trimestru consecutiv incheiat cu pierderi si in conditiile in care pierde teren in fata liderului de piata Intel; in plus, AMD a intrat in dificultate dupa cumpararea anul trecut a producatorului canadian de cipuri grafice ATI, pentru 5,4 miliarde de dolari.

Conform AMD, Mubadala Development Co., cum se numeste fondul, nu va avea reprezentare in board-ul companiei, fiind vorba de o participare minoritara, ceea ce inseamna ca tranzactia nu va fi supusa aprobarii din partea Comitetului pentru Investitii Straine in SUA. Numai ca identitatea noului actionar al AMD a starnit oarecare ingrijorare printre analistii care constata ce avant au luat in ultima vreme fondurile suverane de investitii ale unor tari ca Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Kuweit, China sau Rusia, care tind sa capete putere de decizie in mari companii internationale.

Anul acesta, prin intermediul fondurilor de investitii controlate de stat, China a incercat sa cumpere actiuni la banca Barclays si apoi a reusit sa cumpere 10% din fondul de investitii Blackstone, Dubai a ofertat lantul de magazine american Barney's, iar Qatar – reteaua britanica de supermarketuri J Sainsbury.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AMD,
Abu Dhabi
/actualitate/afaceri/arabii-si-cipurile-lor-1044341
1044341
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.