Agricover Credit IFN: profir in crestere cu 337% in 2009

Postat la 08 martie 2010 40 afişări

Bucuresti, 8 martie 2010 – In 2009, comparativ cu anul precedent, Agricover Credit IFN, divizia de finantare a Grupului Agricover, si-a triplat numarul de fermieri clienti care au contractat credite de capital de lucru menite sa asigure acoperirea necesarului de finantare a cheltuielilor de infiintare si intretinere a culturilor agricole.

Anul trecut, Agricover Credit IFN a acordat producatorilor agricoli credite in valoare de 123,5 milioane lei, fata de 57,5 milioane lei in 2008, anul lansarii sale pe piata; 385 de exploatatii agricole au devenit clienti Agricover Credit IFN in 2009, fata de 120 in anul precedent. "Fermierii au nevoie de capital de lucru pentru a-si putea finanta achizitiile de seminte, ingrasaminte, produse de uz fito-sanitar, lucrarile de intretinere a culturilor etc.

Modul in care sectorul financiar in ansamblul sau raspunde acestei necesitati din agricultura ramane inca mult sub cererea existenta, nu numai din cauza lipsei de lichiditati de pe piata, cat mai ales ca urmare a asocierii unui factor de risc adesea supraevaluat: daca mecanismele si sectorul agricol sunt bine intelese, creditarea fermelor ramane in parametrii de risc ai oricarei afaceri", a aratat Robert Arsene, director general al Grupului Agricover.

In 2009, Agricover Credit IFN a avut un profit brut de peste 4 milioane de lei, in crestere cu 337% fata de anul 2008, cand a inregistrat o valoare de aproape un milioan de lei. "Pentru un an de criza economica globala, care a marcat cel de-al doilea an de activitate a companiei, rezultatele financiare ale Agricover Credit IFN au fost foarte bune. Este insa adevarat ca acestea s-au datorat intr-o buna masura unei facilitati unice oferite de Agricover Credit, si anume faptul ca stingerea creditelor se poate realiza atat in bani, cat si in produse, datorita apartenentei companiei la Grupul Agricover si a integrarii activitatii sale cu cea a altor divizii: Agricover Distributie furnizeaza fermierilor inputuri si pachete tehnologice necesare infiintarii si intretinerii culturilor, Agricover Credit le finanteaza, iar Agricover Cereale poate prelua recoltele pentru stingerea datoriilor, in cazul in care beneficiarii creditelor opteaza pentru aceasta modalitate", a subliniat Robert Arsene.

Agricover Credit IFN, care are ca obiect principal de activitate finantarea agriculturii, este prezenta pe piata de profil cu doua categorii de produse: linii de credit pentru capital de lucru si, respectiv, operatiunile de scontare si de forfetare.

Liniile de credit sunt destinate exploatatiilor agricole axate pe culturile de cereale, oleaginoase, pomicultura, legumicultura, viticultura sau zootehnie. Creditele se acorda in lei, pe o perioada de maxim 12 luni si au o dobanda variabila, cu un calcul de dobanda scadenta lunar sau capitalizata si avand scadenta corelata cu recoltarea sau cu termenele de plata ale contractelor de desfacere a recoltelor/multiplicare a semintelor. In functie de activitatea fermierului, liniile de credit pot fi acordate in baza unor contracte (contracte incheiate cu Grupul Agricover privind achizitia recoltelor obtinute, contracte de multiplicare a samantei semnate cu producatori de profil, contracte de desfacere incheiate cu industria procesatoare) sau constituind diferite gajuri (pe un stoc de cereale aflat in silozurile Grupului Agricover, pe echipamente) si/sau garantii imobiliare.

"Fermierii au nevoie in primul rand de capital de lucru, pentru a-si putea finanta achizitiile de seminte, ingrasaminte, produse de uz fito-sanitar si lucrarile de intretinere a culturilor, iar Agricover Credit are o serie de avantaje competitive care ne ajuta sa raspundem foarte bine acestor solicitari: face parte dintr-un grup care activeaza de 10 ani in domeniul agribusiness-ului, noi cunoastem foarte bine acest sector, putem avea o politica de risc adaptata agriculturii, avem experienta relatiilor cu fermierii, le intelegem foarte bine afacerile si problemele etc", a aratat Robert Arsene.

In ceea ce priveste operatiunile de scontare si forfetare, acestea au drept beneficiari producatorii cu contracte onorate (recolte livrate) de desfacere catre industria procesatoare, cu termen de incasare mai mare de 30 de zile; contractele se incheie pe o perioada de cel mult 6 luni, in lei, au o dobanda fixa, iar garantarea se realizeaza prin cesiunea creantelor din contractele de desfacere.

Pentru anul in curs, Agricover Credit IFN vizeaza dezvoltarea altor produse destinate finantarii exploatatiilor agricole atat ca si capital de lucru, cat si din punct de vedere al investitiilor in agricultura, inclusiv prin co-finantarea proiectelor care acceseaza Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala. In ceea ce priveste obiectivele de business pe 2010, Agricover Credit IFN si-a propus sa creasca finantarile acordate fermierilor la 160 milioane lei, realizand un profit cu minim 10 % mai mare decat in anul precedent.

"Pentru anul in curs, Agricover Credit vizeaza un portofoliu de clienti format din cel putin 650 de exploatatii agricole; creditele pentru capitalul de lucru vor ramane cu ponderea cea mai mare in finantarile acordate, avand in vedere faptul ca asigurarea fondurilor necesare achizitiilor de inputuri si intretinerii culturilor ramane o problema <> a majoritatii fermierilor. Dezvoltarea Agricover Credit se va datora atat cererii sporite in ceea ce priveste finantarile, cat si consolidarii relatiilor cu fermierii care au dovedit seriozitate in indeplinirea contractelor precedente", a aratat Robert Arsene.

Infiintata in anul 2000, prin fuziunea dintre SC COMCEREAL SA Buzau si Ulvex SA Buzau, Agricover si-a extins afacerile in domeniul agribusiness-ului, oferind in prezent solutii integrate pentru fermieri. Avand aproximativ 800 de angajati, Grupul Agricover este structurat pe 6 divizii si companii: Agricover Distributie, Agricover Cereale, Agricover Samanta, Agricover Silozuri, Agricover Logistica si Agricover Credit.

Grupul Agricover acopera intreg teritoriul Romaniei: 68 de reprezentanti de vanzari si achizitii, personal specializat in serviciile financiare oferite fermierilor, consultanti si specialisti in domeniul agricol. Activitatea de preluare a cerealelor se desfasoara in 32 puncte de lucru, baze de receptie si silozuri, situate in 9 judete, compania dispunand de o capacitate totala de depozitare de cca. 720.000 tone si ocupand astfel locul al doilea din punct de vedere al capacitatii de depozitare a cerealelor in Romania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
Agricover Credit IFN,
grane,
cereale
/actualitate/afaceri/agricover-credit-ifn-profir-in-crestere-cu-337-in-2009-5725043
5725043
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.