Actavis a renuntat la construirea unei noi fabrici in Romania

Postat la 18 ianuarie 2008 1 afişăre

Actavis a renuntat la proiectul de constructie a unei noi fabrici de medicamente oncologice in Romania, grupul farmaceutic islandez incheiind un acord pentru cumpararea, de la compania americana Pfizer, a unei fabrici de profil din Italia

"Cumparand fabrica de la Nerviano, Actavis castiga timp si acces mult mai rapid la pietele oncologice. Un proiect Greenfield ar fi durat 3-4 ani cu tot cu aprobarile autoritatilor competente", a declarat agentiei MEDIAFAX, directorul general al Actavis Romania, Laurentiu Scheusan.

Fabrica, situata in localitatea Nerviano, va colabora indeaproape cu unitatea de productie detinuta la Bucuresti. "Colaborarea cu Nerviano exista de mult, Actavis Romania avand un contract de impachetare secundara pe doua produse cu fabrica italiana inca dinainte de anul 2000. In continuare, dezvoltarea de noi molecule oncologice va fi facuta la Bucuresti urmand ca de la produs la produs si in functie si de volumele de vanzari o parte din medicamentele dezvoltate la Bucuresti sa fie produse si la Nerviano", a mai spus Scheusan. El a adaugat ca Actavis Romania va continua sa produca medicamente oncologice atat pentru piata din Romania, cat si pentru pietele internationale.

Posibilitatea construirii unei noi unitati de productie de medicamente oncologice in Romania a fost anuntata in luna august din 2006, dupa ce in luna martie a aceluiasi an grupul islandez a cumparat producatorul oncologic Sindan Pharma, in urma unei tranzactii de 147,5 milioane de euro. Pentru un an, compania a fost denumita Sindan Actavis, iar in aprilie 2007 a luat numele de Actavis Romania.

Investitia era estimata la 50 milioane euro si ar fi fost prima fabrica construita de Actavis, evolutia companiei pana in prezent bazandu-se pe achizitii. Astfel, Actavis a tevenit al saselea producator mondial de medicamente generice, fiind devansat, in ordine, de Teva Israel, Sandoz Elvetia, Barr Statele Unite, Merck si Ratiopharm.

 

Fabrica preluata de la Pfizer se intinde pe o suprafata totala de 300.000 mp si care este localizata in zona orasului Nerviano, la 30 de kilometri de Milano. Aceasta are aproximativ 340 de angajati permanenti. Actavis a semnat si un acord multi-anual cu compania Pfizer, in vederea furnizarii exclusive catre aceasta de produse oncologice.

"Cel mai important, exista aici (la Nerviano - n.r.) capacitatea de productie care sa sustina planurile noastre ambitioase pentru viitor, dupa cum exista si posibilitati de investitii in activitati complementare de dezvoltare si productie in acest domeniu", a declarat directorul executiv si presedintele Actavis, Robert Wessman, despre fabrica preluata de la Pfizer. Acesta a adaugat ca tranzactia va permite companiei sa raspunda pozitiv in fata cresterilor semnificative pe care le estimeaza pentru segmentul medicamentelor oncologice.

Grupul islandez a crescut exponential incepand din 1999, ajungand de la o mica firma cu afaceri de cateva zeci de milioane de euro pana la un grup prezent in 40 de tari, cu venituri estimate de 1,6 miliarde de euro in 2007. Dezvoltarea a fost posibila datorita multiplelor achizitii derulate in aceasta perioada, printre care s-a numarat si preluarea, din primavara lui 2006, a Sindan. Cu aceasta ocazie, Actavis isi facea si intrarea pe piata medicamentelor oncologice, estimata a avea cel mai important ritm de crestere in urmatorii ani din intreaga piata farmaceutica

Tranzactia de preluare a fabricii din Nerviano este asteptata a se finaliza pana la sfarsitul anului 2008, in functie de aprobarile autoritatilor italiene din domeniul concurentei si ale sindicatelor

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
medicamente,
farmaceutice,
Actavis,
fabrica
/actualitate/afaceri/actavis-a-renuntat-la-construirea-unei-noi-fabrici-in-romania-2340002
2340002
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.