Adriana Pistol: Rata de vaccinare polio este la 75%, necorespunzătoare

Autor: Laura Buciu Postat la 16 august 2022 26 afişări

Adriana Pistol: Rata de vaccinare polio este la 75%, necorespunzătoare

Cele mai puternice economii se pregătesc de revenirea virusului polio, iar secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, atrage atenţia că vaccinarea este, în prezent, undeva la 75 – 76%, în vreme ce ar trebui să fie de 80 – 85% pentru ca riscul să fie minim.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a spus că sunt ţări, printre care şi România, în situaţia în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare în privinţa virusului care produce poliomielita.

„Când vorbim de o rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul Hexavalent. Acum, la vârsta de 2 luni... că şansa ca un copil de 2 luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau nebând apă de la chiuvetă sau de la cişmea. Deci implică o anumită vârstă. Sigur că poate avea un frăţior mai mare, care el este nevaccinat şi poate să-i aducă. Dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic cum spunem noi este destul de dificil să se întâmple pentru că virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că e imposibil”, a spus Adriana Pistol.

Pentru a preveni acest lucru, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă acoperirea vaccinală.

În prezent rata de vaccinare împotriva virusului polio în România este de 75 - 76%, iar pentru ca riscul să fie minim ar fi nevoie de o vaccinare de 80 - 85%, potrivit sursei citate.

Autorităţile care gestionează sănătatea publică din interiorul marilor economii fac eforturi pentru a împiedica revenirea virusului poliomielitei în mai multe ţări unde acesta a fost eradicate aproape complet, scrie Finacial Times, citat de Business Magazin.

În anii '50, după o explozie a virusului şi apariţia unui vaccin împotriva bolii, s-a crezut că patogenul a fost eliminate complet. Din 1988, cazurile de infectare au scăzut cu 99%, de la peste 300.000 cazuri raportate pe an, la doar şase în 2021, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Virusul poliomielitei este considerat foarte contagios, afectând sistemul nervos şi putând ucide sau paraliza complet un om în doar câteva ore.

Autorităţile sanitare din New York au declarat recent că virusul a fost din nou detectat în probe prevalate din sistemul de canalizare al metropolei. Luna trecută, un bărbat din suburbiile New Yorkului a fost primul american diagnosticat cu polio din ultimii 10 ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
poliomielită,
vaccin,
virus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.