Administraţia Fondului pentru Mediu: Sesiunile de depunere a dosarelor în cadrul Programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi au fost prelungite

Autor: Alexandru Nanu Postat la 05 iunie 2022 74 afişări

Administraţia Fondului pentru Mediu: Sesiunile de depunere a dosarelor în cadrul Programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi au fost prelungite

Administraţia Fondului pentru Mediu a prelungit sesiunile de depunere a dosarelor în cadrul Programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, conform unui comunicat al instituţiei de la începutul acestei săptămâni.

Sesiunea de înscriere atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoane juridice, inclusiv UAT –uri şi instituţii publice, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional (Programul Rabla Clasic) şi în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (Programul Rabla Plus) a fost prelungită până la data de 31 iulie 2022.

Iniţial, persoanele interesate să-şi achiziţioneze un autovehicul mai prietenos cu mediul înconjurător se puteau înscrie în program până pe 31 mai 2022.

De asemenea, sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare pentru Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, a fost prelungită până la data de 12 august 2022.

“Am decis să prelungim perioada de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul acestor programe pentru a facilita accesul la finanţare a cât mai multor beneficiari. Prin programele noastre urmărim îndeplinirea obiectivelor europene şi naţionale privind mobilitatea urbană sustenabilă şi ne dorim să finanţăm cât mai multe autovehicule electrice şi electrice hibride prin intermediul Programului Rabla Plus. În acelaşi timp, susţinem finanţarea în procent de 100% din cheltuielile eligibile pentru instalarea de staţii de reîncărcare, suma maximă fiind de 190.000 lei, în cadrul Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi. Este o necesitate să prioritizăm implementarea acestor programe la nivel naţional pentru a oferi avantaje tuturor celor care aleg autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător”, a declarat preşedintele AFM, LaurenţiuAdrian NECULAESCU.

Ghidurile de finanţare ce vizează cele două programe sunt Ordinul Ministerului Mediului nr. 324/2020 pentru programul Rabla Clasic şi Ordinul nr. 323/2020 pentru programul Rabla Plus

În cadrul Programului Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate, la care se pot adăuga: un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP, un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC, un ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid sau un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC şi un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În cadrul Programului Rabla Plus, cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat. De asemenea, finanţarea este de 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.

De asemenea, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rabla,
depunere,
dosare,
programe,
vehicule,
administratie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.