Acţiunile Apple încep să scadă văzând cu ochii: Gigantul a redus temporar producţia celor mai noi iPhone-uri din cauza restricţiilor COVID-19 din China. Compania va produce cu cel puţin 3 milioane de modele iPhone 14 mai puţin decât se anticipase

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 08 noiembrie 2022 20 afişări

Acţiunile Apple încep să scadă văzând cu ochii: Gigantul a redus temporar producţia celor mai noi iPhone-uri din cauza restricţiilor COVID-19 din China. Compania va produce cu cel puţin 3 milioane de modele iPhone 14 mai puţin decât se anticipase

Acţiunile Apple au scăzut luni după ce gigantul tehnologic a declarat că restricţiile COVID-19 din China au dus la o reducere a activităţii de producţie a ultimelor sale iPhone-uri, un avertisment care vine în contextul apropierii sezonului cheie al sărbătorilor, scrie Business Insider.

Acţiunile au scăzut cu 2%, până la 135,56 USD, cu peste 1 milion de acţiuni schimbate înainte de clopotul de deschidere al Wall Street. Acţiunile au scăzut cu 22% în 2022.

Acţiunile s-au retras după ce Apple a declarat că fabrica din Zhengzhou, China – un loc de producţie primar – funcţionează la „capacitate semnificativ redusă” din cauza restricţiilor cauzate de coronavirus.

„Continuăm să ne confruntăm cu o cerere puternică pentru modelele iPhone 14 Pro şi iPhone 14 Pro Max. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca livrările modelelor în cauză să fie mai slabe decât am anticipat, clienţii fiind nevoiţi să aştepte mai mult pentru comenzile lor”, a declarat Apple într-o notă oficială. În declaraţie, compania nu a specificat cât de mult ar fi afectată producţia.

„În vreme ce cererea rămâne fermă în sezonul sărbătorilor, am estima că acest lucru va afecta negativ undeva la 3% din vânzările de iPhone-uri din acest trimestru, pe baza problemelor de producţie/aprovizionare din China. Dacă Zhengzhou rămâne la o capacitate mai scăzută în următoarele câteva săptămâni, acest lucru ar cauza lipsuri semnificative în rândul modelelor iPhone Pro în perioada Crăciunului”, a declarat Dan Ives, analist la Wedbush, într-o notă publicată la începutul zilei de luni. 

Separat, Bloomberg a relatat luni că Apple se aşteaptă să producă în acest an cu cel puţin 3 milioane de telefoane iPhone 14 mai puţin decât anticipase, potrivit unor persoane familiare cu planurile companiei. Reducerea provine în principal din cauza cererii mai slabe pentru modelele iPhone 14 şi 14 Plus, care sunt mai puţin costisitoare decât modelele Pro de vârf. 

Apple şi furnizorii săi urmăreau să producă în jur de 87 de milioane de dispozitive, comparativ cu ţinta anterioară de 90 de milioane de unităţi, se arată în raport.

Pe pieţe au existat recent speculaţii potrivit cărora China se pregăteşte să facă un pas înapoi de la politica „COVID-zero”, care a plasat milioane de rezidenţi chinezi sub izolare pentru a limita răspândirea virusului.  Dar un oficial din domeniul sănătăţii din China a reiterat sâmbătă angajamentul ţării faţă de această politică, potrivit CNN.

"Practica a dovedit că politica noastră de prevenire şi control a pandemiei este corectă şi eficientă", a declarat Hu Xiang, un înalt oficial chinez din domeniul sanitar, în cadrul unei conferinţe de presă, când a fost întrebat dacă Beijingul îşi va ajusta politicile COVID pe termen scurt, potrivit CNN. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.