Accidentul de la Cernobîl, aşa cum s-a întâmplat

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 23 mai 2019 787 afişări

Am început să urmăresc Chernobyl cu aşteptarea unui serial care să descrie, în „stil american”, accidentul din ’86 şi diverse teorii ale conspiraţiei. Am avut însă parte de o uriaşă surpriză.

Noua miniserie a celor de la HBO, împărţită în cinci episoade, relatează evenimentele din timpul şi de după accidentul survenit la centrala nucleară de la Cernobîl.

Producătorii au făcut o alegere curajoasă, şi anume aceea de a folosi efecte vizuale care să dea impresia unui serial cu buget mic; nu este cazul, pentru că cei de la HBO au investit destul de mult în Chernobyl, dar au reuşit astfel să întărească senzaţia că eşti „prins“ în acea perioadă.

Nivelul de acurateţe al celor prezentate e uimitor – am verificat unele detalii după vizionarea primului episod pentru a mă asigura că sunt cele corecte – iar asta cântăreşte destul de mult. Sunt multe alte seriale (Knightfall, care descrie ultimii ani ai templierilor, e un exemplu în acest sens) care pleacă de la un fapt real şi denaturează apoi întreaga desfăşurare a evenimentelor pentru a putea oferi elemente cât mai spectaculoase spectatorului. Chernobyl evită exact această capcană: ne arată exact ceea ce s-a întâmplat în orele şi zilele de după dezastrul din Ucraina.

Primul episod începe exact la momentul exploziei – ora 1.23 dimineaţă, în ziua de 26 aprilie 1986. Secvenţele arată atât reacţia celor din interiorul centralei, care au refuzat să creadă că reactorul a explodat, cât şi a celor din oraşul Prîpeat, din apropiere, care au stat să privească incendiul de parcă ar fi fost un spectatol. Unele imagini sunt extrem de violente, altele tensionate; toate duc însă „greutatea“ dezastrului umanitar care avea să urmeze.

Actorii prezenţi în serial nu sunt unii cu cărţi de vizită impresionante, „ancorele” fiind Jared Harris şi Stellan Skarsgård.

Trebuie să insist pe realism, pentru că acesta e punctul forte al serialului; oamenii din spatele camerei vor să îţi dea senzaţie că eşti acolo, că simţi trăirile personajelor atunci când realizează magnitudinea accidentului – şi, în cele mai multe cazuri, reuşesc acest lucru. Un alt aspect interesant este lipsa coloanei sonore – nu sunt folosite sunete care să amplifice sentimentele de teamă ale spectatorului, ci doar unele care ar fi putut exista şi la acel moment – sunetul produs de foc sau de bucăţile de granit care se prăbuşesc în apropierea reactorului.

Deşi au apărut până acum doar două episoade din cele cinci ale miniseriei, Chernobyl pare a fi una dintre cele mai bune producţii TV ale anului. E un eveniment pe care nu trebuie să îl rataţi.

Nota: 9/10


Chernobyl

Creator: Craig Mazin

Distribuţie: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter

Data lansării: 6 mai

Număr sezoane: 1

Număr episoade: 5

Disponibil pe HBO, HBO Go

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
accident,
cernobil,
serial,
incepere,
american,
asteptare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.