3500 de cititori decid prioritatea nr.4 a României în 2024

Autor: Gabriela Antoniu Postat la 12 ianuarie 2024 14 afişări

Hofi: Veniţi de luaţi lumină. Invenţia magică a românului care îi face pe nevăzători să-şi trăiască viaţa i-a cucerit pe experţii în tehnologie din Las Vegas. Cornel Amariei, fondatorul Dark Lumen, a mers la cea mai mare conferinţă de tehnologie din lume, CES, cu ochelarii care îşi propun să înlocuiască câinii ghizi folosiţi de persoanele nevăzătoare.

Nemo: Şi uite, în ciuda politicii care nu prea dă importanţă tehnologiei în România, avem români, care, cu toate astea, în ciuda politicii, ajung să reprezinte România la CES, la astfel de evenimente. Din păcate, avem copii din ăştia care câştigă tot felul de burse prin Sillicon Valey, dar nu au bani să ajungă acolo. Îi invită oamenii să le ofere premii pentru inteligenţa lor, dar nu-i trimite nimeni din România, pentru că atât de tare îi interesează pe politicienii noştri.

Hofi: Dar aceşti oameni care se ocupă de tehnologie nu ar trebui să fie primii interesaţi? Dacă eu lucrez în domeniul numit fotbal şi apare un copil foarte talentat, eu aştept să-l organizeze Guvernul sau îl iau eu la mine la club şi creşte şi munceşte pentru mine şi câştig şi eu şi câştigă şi el? La fel şi în tehnologie eu cred că ar trebui să se întâmple. Că dacă tu stai după fiecare ciolac, după fiecare ministru, după fiecare câţ care să îi crească pe aceşti copii, nu se va întâmpla.

Adrian Sârbu: Băiatul acela, la Las Vegas, nu s-a dus să joace la cazino, s-a dus să câştige bani. Noi l-am prezentat pe băieţaşul ăsta acum un an.

Hofi L-am avut invitat chiar aici la ştiu, a fost în juriu

Adrian Sârbu: Norocul lui ştii care e? Că nu l-a luat pe Ciolacu să-i pună ochelarii ăia. Ciolacu s-a dus la Cairo să-i aştepte pe nişte palestinieni pe care i-a declarat cetăţeni români şi se ocupă de pensii majorate, dar nu se ocupă de băieţi ca acesta.

Hofi: Chiar vedem acum pe ecran imagini cum se vede cu ochelarii aceştia

Adrian Sârbu: Incredibil. Dacă este aşa, e incredibil. Incredibil. Nu spun ce poţi să faci dincolo de chestia asta.

Hofi: Te-am lăsat pe tine să alegi priorităţile României, să decizi tu şi te-am pus să votezi între următoarele 5. Varianta 2, adoptarea accelerată şi largă a tehnologiilor digitale, a inteligenţei artificiale în economie, administraţie, în educaţie în vederea transformării României într-o societate învăţată şi verde.

Adrian Sârbu: Iarăşi mă îngrijorează că acest punct a fost votat de puţini din cei 3500 de prim-miniştri.

Hofi: Locul 4.

Adrian Sârbu: Obiceiul antreprenorului român e să-l ajute statul. Cert e că statul nu contribuie la progresul business, la investiţii. Şi de aceea, eu, antreprenorul român, asociaţiile de business, grupurile industriale, comunităţile pe tehnologii nu forţează sau poate o fac şi nu se vede. Deci, dacă noi nu introducem tehnologii noi în administraţie, în economie să creştem productivitatea şi dacă toate aceste tehnologii nu sunt baza învăţării în România, nu sistemul ăsta... Am auzit astăzi o altă insultă la adresa bunului simţ. Ministrul îi dă în judecată pe părinţii care îşi retrag copiii de la şcoală să facă homeschooling. Cea mai mare crimă împotriva libertăţii individuale. De când consideră doamna Deca că n-are voie Hofi să-şi înveţe copiii acasă? De ce? Că poate eu, Hofi, înţeleg că trebuie să implementez tehnologii, metode noi de educaţie şi să-mi pregătesc copilul să nu fie un handicapat, un eligibil pentru bugetul de asistenţă socială. Dacă noi nu ne mutăm centrul de atenţie, Nemo, de la tine, care eşti pe vechi, la Hofi, care e pe nou,  la tehnologie, AI, educaţie continuă, educaţie reală, mâine nu o să fie mai bine. Ratăm şansa ca, în 20 de ani, România să devină o societate învăţată şi verde. Dacă tot vorbim că vrem să ajungem o ţară învăţată şi verde, să ne uităm la ţările care au planuri, proiecte, şi care ne sunt similare nouă. Eu spun astăzi, Hofi, că pentru noi, în Europa, modelul este Elveţia, pentru că e foarte sus. Dai mă şi tu Agigea şi Vama Veche ca să faci din Bucureşti o Genevă? Ce ai zice?

Hofi: Elveţia nu se câştigă, Elveţia se dobândeşte, se construieşte.

Adrian Sârbu: Exact, Exact. Se construieşte.

Hofi: De aia ne trebuie identitatea respectivă.

Adrian Sârbu: Ajungem şi la identitate că şi acolo suntem de acord. Deci, adoptarea accelerată şi largă a tehnologiilor digitale e o prioritate a fiecărei clipe pentru România. Eu cred şi când spun cred, nu-mi imaginez. Chiar cred şi vreau ca românii să se uite ce spune această prioritate a României, să facă din România o ţară învăţată, nu o ţară de proşti, că nu suntem proşti, ne prostim. Noi trebuie să aspirăm la fundamentalele democratice ale Americii, unde totul e ales şi totul e transparent şi la fundamentalele economice şi de comunitate, de cultură, că vorbeai despre cultură şi identitate, Hofi, ale Elveţiei, care, atenţie, e o ţară multinaţională. Sunt francezi, sunt nemţi, sunt italieni, sunt o grămadă de migranţi în Elveţia. Nu am auzit pe unul să vină în Elveţia să spună „domne, facem legea noastră”. Nu. Am venit în Elveţia şi respectăm legea elveţiană, care spune aşa: comunităţile decid tot şi orice schimbare legislativă se face cum? Prin referendum. Hofi, sunt de acord cu tine că românii sunt de vină că nu accelerează introducerea tehnologiilor noi şi nu domnul Ciolacu. Pentru că domnul Ciolacu şi-ar face treaba foarte bine, de superimpostor, şi ar spune „Trăiască revoluţia tehnologică din România!”

Rezultatele sondajului Mediafax- ZF-Aleph News

Decide tu prioritatea numărul 1 a României în 2024 şi următorii 5 ani

  1. Creşterea economică de peste 5% prin alocarea resurselor financiare rezultate din tăierea cu 20% a numărului bugetarilor şi alocarea fondurilor europene către antreprenori, operatori privaţi şi către proiecte româneşti – 42%
  2. Revenirea la modelul real de democraţie liberală, putere-opoziţie, prin renunţarea la democrativă şi creşterea controlului cetăţeanului asupra acţiunilor Parlamentului, Guvernului şi Preşedintelui-18%
  3. Schimbarea mentalităţii românilor din pierzători în câştigători, capabili să-şi promoveze identitatea culturală în România şi în Europa – 17%
  4. Adoptarea accelerată şi largă a tehnologiilor digitale, a inteligenţei artificiale în economie, administraţie, în educaţie în vederea transformării României într-o societate învăţată şi verde – 14%
  5. Ridicarea capacităţii de apărare a României prin investiţii în tehnologii moderne şi resurse umane, în condiţiile extinderii războiului regional -9%

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.