Viitorul smartphone-urilor şi al tabletelor, decis în tribunale

Autor: Vlad Popescu Postat la 05 septembrie 2012 61 afişări

Cine copiază pe cine? Apple a marcat, la sfârşitul lunii august, împotriva Samsung Electronics, prima mare victorie în “războiul smartphone-urilor”, cum este supranumit valul de procese între companiile producătoare de telefoane deştepte şi tablete PC, care se acuză reciproc de copierea a diverse elemente de design şi funcţionalitate.

Ce înseamnă procesul câştigat de Apple împotriva Samsung, după cinci ani de "revoluţie mobilă"? În ce direcţie se va îndrepta piaţa după această lovitură? Urmează o debandadă în tabăra Android? Vor reuşi Microsoft şi Nokia să profite de pe urma duelului dur dintre cei doi lideri de piaţă şi să impună o nouă opţiune pentru consumatori, în jurul platformei Windows?

Juriul federal convocat de tribunalul din San Jose, California, a răspuns celor 600 de întrebări de pe formularul de verdict după 21 de ore de deliberări, concluzionând că o serie de produse Samsung, inclusiv smartphone-uri şi tablete din gama de top Galaxy, încalcă şase dintre cele şapte brevete aduse în discuţie de Apple, care se referă la designul şi "experienţa de utilizare" pe care o oferă iPhone şi iPad. Compania sud-coreeană a fost sancţionată cu plata unor daune de 1,05 miliarde de dolari, sumă care se presupune că reflectă percepţia juriului asupra pierderilor suferite de grupul american din cauza conduitei etice îndoielnice a Samsung.

Totodată, în baza verdictului, Apple poate cere, şi a şi făcut-o, interzicerea comercializării în SUA a numeroase produse Samsung, decizie care poate fi extinsă prin viitoare acţiuni în justiţie. O decizie este aşteptată spre sfârşitul acestui an.Mai mult, verdictul reprezintă o vulnerabilitate majoră pentru sistemul de operare Android dezvoltat de Google, toţi producătorii de telefoane şi tablete care utilizează această platformă software fiind acum expuşi la litigii costisitoare în care Apple ar porni cu avantajul precedentului.

De altfel, compania din Cupertino a lansat deja un atac aproape direct la adresa sistemului de opereare creat de Google. În timp ce procesul încheiat pe 24 august se referea în principal la hardware-ul Samsung, caracteristicile software-ului de pe smartphone-urile companiei sud-coreene fiind trecute în plan secund, Apple a intentat în februarie 2012, în California, o altă acţiune prin care atacă telefonul Samsung Galaxy Nexus, care poartă brandul Nexus al Google şi este dezvoltat de această companie în parteneriat cu Samsung Electronics.

Apple speră că va putea convinge instanţa, şi mai apoi un juriu, că anumite caracteristici ale sistemului de operare Android implementat pe acest telefon încalcă opt brevete. Producătorul iPhone încearcă să obţină o interdicţie a comercializării Galaxy Nexus în SUA, iar mai multe persoane implicate în proces îl descriu drept "cazul Google" sau "procesul Android", potrivit Wall Street Journal. Judecătorul care prezidează procesul a dat câştig de cauză Apple în privinţa interdicţiei, dar curtea de apel a amânat aplicarea deciziei până la soluţionarea recursului.

Deşi procesul nu atacă direct Google, directorul general al companiei, Larry Page, şi CEO-ul Apple, Tim Cook, s-au întâlnit pentru a discuta despre disputele dintre cei doi giganţi pe tema drepturilor de proprietate intelectuală, potrivit unei alte surse citate de WSJ, care confirmă informaţii publicate anterior de Reuters."Dacă aş fi Google, aş urmări cât mai îndeaproape acest caz", comentează pentru WSJ Kevin Taylor, avocat la Schnader Harrison Segal & Lewis.

Aversiunea Apple faţă de sistemul de operare dezvoltat de Google nu este un secret. Cofondatorul Apple Steve Jobs s-a arătat nemulţumit că Google, un fost partener apropiat de afaceri, s-a poziţionat drept principal competitor în arena smartphone-urilor şi tabletelor. Jobs a susţinut că Android "fură" caracteristici importante ale iPhone-ului şi a promis răzbunare. De altfel, Jobs a denunţat Android drept un "produs furat".

Procesul început în februarie nu se referă numai la Galaxy Nexus, ci acuză mai mult de 10 produse Samsung de încălcarea celor opt patente. Printre funcţiile brevetate de Apple se numără deblocarea ecranului prin funcţia "swype" şi atingerea unor date de pe ecran pentru a executa o comandă, precum atingerea unui contact pentru a iniţia un apel. Samsung a contraatacat acuzând Apple că foloseşte fără drept tehnologii de transmisie a datelor, control al volumului audio şi alte caracteristici. Motivele pentru care Apple nu a acţionat Google în justiţie nu sunt cunoscute. Experţi juridici contactaţi de WSJ consideră că pentru Apple ar fi mai uşor de demonstrat nereguli şi de obţinut daune de la o companie care vinde produse pe piaţă, în timp ce Google s-a poziţionat ca dezvoltator al sistemului de operare Android, distribuit gratis.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
smartphone,
tablete,
tribunale
/special/viitorul-smartphone-urilor-si-al-tabletelor-decis-in-tribunale-10022311
10022311
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.