To whom it may concern: Ce are de gand Marea Britanie sa faca cu imigrantii

Postat la 03 mai 2010 39 afişări

In timp ce se pregatesc pentru alegerile parlamentare din 6 mai, britanicii de pretutindeni identifica imigratia cu una dintre cele mai mari ingrijorari ale lor. Dar in putine locuri aceasta problema este atat de stringenta sau optiunile electorale atat de restranse ca in Barking si Dagenham din estul Londrei.

Putini exponenti ai clasei muncitoare din suburbia londoneza Barking par dispusi sa-si asume vreun entuziasm pentru Partidul National Britanic (BNP), de extrema-dreapta, antiimigrationist. Dar dupa ce treci de cuvintele de salut in orice conversatie, sentimentele lor se revarsa.

"Eu nu-s rasist, dar parca prea multi straini sunt lasati sa vina aici", se plange Bill Greed, 66 de ani. "Toti vin si cer beneficii sociale. O mare parte dintre copiii din scoli nici nu vorbesc engleza. Sunt atat de multi imigranti ilegali ca nici macar guvernul nu-i poate gasi pe toti." Cat despre BNP, "eu sunt de acord cu ce spun ei, nu sunt de acord cu propunerile lor", adauga Greed.

Odinioara, Barking si Dagenham erau bastioane ale clasei muncitoare albe, 40.000 dintre locuitori fiind angajati la o uriasa uzina Ford. Acum, 35% dintre locuitori provin din minoritatile etnice, in crestere de la doar 5% in urma cu zece ani. Uzina Ford a lasat locul unei fabrici de motoare diesel, cu doar o zecime din angajatii de odinioara. Somajul a ajuns la 8%.

Cu o sustinere minima pentru conservatori sau pentru liberal-democrati, in aceasta zona lupta se duce intre nepopularii laburisti aflati la putere si un tot mai viguros BNP care capitalizeaza electoral pe seama slabiciunilor rivalului si a temei imigratiei.

Afluxul de straini a pus o presiune serioasa asupra sectorului de servicii in Marea Britanie, ca si asupra pietei imobiliare. Mick W., 20 de ani, un mecanic care nu a dorit sa-si dea numele pentru ca este angajatul municipalitatii, spune ca familia lui a asteptat un deceniu pentru un spatiu de locuit decent, in vreme ce imigrantii cu familii numeroase le-au tot luat-o inainte.

"Nu ma deranjeaza cei care vin si se si angajeaza", spune el, "dar restul nu fac decat sa ceara, sa ceara si sa tot ceara". Cat despre BNP, "nu-i vad in stare sa conduca tara, dar eu sprijin ce sustin ei".

BNP spune ca sustine multe lucruri, dar cel mai important dintre ele este o credinta implacabila ca Marea Britanie apartine britanicilor albi, indigeni. Partidul a avut o prevedere in statut conform careia numai cei din rasa alba pot deveni membri, prevedere invalidata abia in martie de un judecator. Partidul se pronunta pentru stoparea imediata a imigratiei si repatrierea celor cu ascendenta ne-britanica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/to-whom-it-may-concern-ce-are-de-gand-marea-britanie-sa-faca-cu-imigrantii-6077808
6077808
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.