Sfatul unui afacerist cu 120.000 de angajaţi: „Nu te ajută şcoala, ci şcoala vieţii. Am învăţat trăind"

Postat la 12 mai 2017 8953 afişări

Cu 140 de unităţi răspândite în întreaga lume şi peste 120.000 de angajaţi, compania JBS este cel mai mare procesator de carne din lume, cu venituri estimate la circa 30 de miliarde de dolari. Compania are sediul central în São Paulo şi a fost fondată în 1953 în Anapolis, Goias (Brazilia).

Sfatul unui afacerist cu 120.000 de angajaţi: „Nu te ajută şcoala, ci şcoala vieţii. Am învăţat trăind"

A devenit cea mai mare companie din această industrie după achiziţia firmei americane Swift&Co. în 2007, în schimbul sumei de 225 de milioane de dolari. Jose Batista Sobrinho, fondatorul JBS, a început să lucreze la 15 ani în statul brazilian Minas Gerais, de unde s-a mutat ulterior în Goias. I-a învăţat regulile tradingului pe cei trei fii ai lui, care au acum roluri importante în conducerea operaţiunilor din Brazilia şi Statele Unite ale Americii ale JBS. Necunoscută în afara Braziliei până în urmă cu câţiva ani, istoria JBS a început în 1953 când Batista a început să cumpere bovine în Goias şi să le vândă măcelăriilor şi restaurantelor din zonă. Afacerea din 1953 se rezuma la o măcelărie unde erau sacrificate maximum două animale.

În 1957, a construit şi un abator, nu departe de Brasilia, noua capitală din acea perioadă a Braziliei. Numărul de animale sacrificate a crescut la 100 pe zi, iar doi ani mai târziu abatorul crescuse capacitatea cu 500 pe zi. În 1980, JBS a început să înglobeze rivali şi a creat o reţea naţională. O schimbare majoră a fost odată cu exportul de carne proaspătă. Mai întâi au început cu exportul de părţi din vacă neacceptate pe piaţa domestică, strategie care i-a făcut mai competitivi pe plan local. Un sfert din venituri provine acum din exporturi. Câteva luni mai târziu, au cumpărat compania americană Swift Foods Co., devenind cea mai mare companie.

Spre deosebire de alte grupuri, JBS a cumpărat de cele mai multe ori fabrici, chiar dacă erau într-o situaţie financiară precară, în loc să le construiască, de aceea creşterea a fost mai rapidă. Dacă în urmă cu un deceniu JBS vindea doar în Brazilia, după cumpărarea giganţilor americani ca Swift sau Pilgrim’s Pride, compania a crescut de la un miliard de dolari la 40 de miliarde de dolari, sacrificarea a 90.000 de vaci pe zi şi circa 125.000 de angajaţi. JBS a devenit cel mai  mare furnizor de carne din lume, exportând din Argentina până în America. În paralel cu dezvoltarea afacerii, Batista a crescut şase copii: José, Wesley, Joesley, Vanessa, Vivianne şi Valere. Băieţii au învăţat cum să conducă afacerea de la tatăl lor, deşi viziunea lor nu era de multe ori diferită de a lui. „Background-ul nostru nu este academic, avem background-ul vieţii, am învăţat trăind", a declarat el, potrivit Forbes.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.