Prima femeie la conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume

Postat la 17 octombrie 2013 1437 afişări

Anual, revista Forbes întocmeşte topul celor mai puternie femei din lume. Anul următor, multe dintre acestea vor mai coborî o treaptă. Pentru prima poziţie, cu Angela Merkel se va bate Janet Yellen, alegerea preşedintelui SUA, Barack Obama, pentru funcţia de preşedinte la cea mai mare bancă centrală din lume, Rezerva Federală americană (Fed).

Prima femeie la conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume

Yellen va fi prima femeie care va conduce Fed În istoria de 100 de ani a instituŢiei, iar numirea sa, care trebuie ratificată de Senatul SUA, vine într-un moment critic, deoarece deciziile băncii americane din lunile şi anii următori vor fi resimţite puternic de economiile din întreaga lume. Yellen este un academician căruia nu-i place să atragă atenţia şi şi-a petrecut mare parte din carieră lucrând la Fed, departe de privirile publicului, sau predând studenţilor.

„Preşedintele nu putea să aleagă un candidat mai bine calificat pentru această nominalizare istorică. În toată cariera sa, Yellen a demonstrat angajament faţă de interesul public şi o dorinţă sinceră pentru un sistem financiar stabil, care să răspundă nevoilor economiei reale“, spune Sheila Bair, fost preşedinte al Societăţii Federale de Asigurare a Depozitelor.

ilema lui Yellen. Cea mai importantă dilemă a lui Yellen va fi alegerea momentului şi a modului pentru oprirea infuziilor masive de bani ieftini în sistemul financiar. Fed a folosit în ultimii ani achiziţii de obligaţiuni din piaţa financiară pentru a susţine repornirea economiei americane. În prezent, cumpără lunar în valoare de 85 de miliarde de dolari, iar portofoliul de active a depăşit 3.600 de miliarde de dolari.

Când Ben Bernanke, actualul preşedinte al Fed, a sugerat în luna mai că ar putea fi pregătit să înceapă reducerea programului, pieţele financiare din America şi până în Asia au reacţionat violent.

Yellen este cunoscută ca fiind printre cei mai determinaţi susţinători ai medicamentului prescris de Bernanke pentru însănătoşirea economiei, scrie cotidianul britanic The Guardian. „Cel mai important mesaj transmis este cel al continuităţii în ce priveşte politicile active ale Fed. Yellen a fost arhitectul acestora“, a afirmat Karim Basta, director de cercetare economică şi şef pentru investiţii la fondul III Associates.

Yellen este în prezent numărul 2 la Fed, după Bernanke, şi a condus punerea în practică a multora dintre politicile de comunicare mai deschisă ale instituţiei. A încurajat Fed să stabilească ţinte precise pentru inflaţie şi şomaj, să organizeze mai multe conferinţe de presă şi să explice măsurile luate, precum şi să publice prognozele fiecărui membru cu drept de vot din consiliul guvernatorilor băncii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/prima-femeie-la-conducerea-celei-mai-puternice-banci-centrale-din-lume-11528317
11528317
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.