Povestea lui Vuk Jeremici, ministrul de externe de 34 de ani al Serbiei

Postat la 01 februarie 2010 51 afişări

Ani de zile, imaginea publica a Serbiei a fost cea a unui criminal de razboi carunt aflat in boxa acuzatilor la Haga. Acum, cand odinioara proscrisul stat sarb militeaza pentru aderarea la Uniunea Europeana, imaginea sa tinde sa se identifice cu zambetul larg al energicului sau ministru de externe, Vuk Jeremici, 34 de ani, absolvent de Cambridge si Harvard.

Jeremici este ministru in cel mai pro-occidental guvern pe care l-a avut vreodata Serbia, unul care militeaza agresiv pentru aderarea la Uniunea Europeana si pentru relatii bune cu Statele Unite. Totusi, in capul listei sale de prioritati se afla aceeasi problema care a creat atatea necazuri Serbiei: provincia separatista si autoproclamata independenta Kosovo.

Spre consternarea puternicilor suporteri ai independentei Kosovo, inclusiv a SUA, obsesia sarbilor cu privire la aceasta provincie nu e limitata la o mana de ultranationalisti din generatia lui Slobodan Milosevici. Chiar tineri liberali ca Jeremici, al carui accent cand vorbeste englezeste suna mai degraba a Boston decat a Belgrad, nu pot renunta la Kosovo, desi aceasta ar putea pune in pericol sansele Serbiei de a-si depasi trecutul problematic.

"Faptul ca acest tip de politicieni fervent pro-occidentali se intampla sa aiba aceasta pozitie cu privire la Kosovo ii nedumereste pe multi", spunea Jeremici intr-un interviu recent. "Acest loc, Kosovo, este Ierusalimul nostru; nu poate fi tratat in alt mod decat ca Ierusalimul nostru", insista el.

Parca pentru a sublinia acest punct de vedere, mentorul si profesorul sau de psihologie de acum doua decenii de la Liceul nr. 1 din Belgrad, actualul presedinte sarb Boris Tadici, a petrecut Craciunul ortodox la manastirea Visoki Decani din Kosovo, sub paza armata, pentru a se feri de eventuale atacuri din partea unor etnici albanezi.

Jeremici a adaugat insa ca Serbia nu-si pledeaza cauza prin forta armelor, pe cale directa sau cu ajutorul unor grupuri paramilitare, ci prin intermediul institutiilor de genul Curtii Internationale de Justitie, care va decide asupra manierei in care Kosovo si-a proclamat independenta. Dar mizele sunt diferite, incepand cu relatiile imbunatatite cu Uniunea Europeana si terminand cu sfarsitul izolarii Serbiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Vuk Jeremici,
Serbia,
Kosovo
/special/povestea-lui-vuk-jeremici-ministrul-de-externe-de-34-de-ani-al-serbiei-5463233
5463233
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.