MAFIA ITALIANA: Noua Camorra isi cere locul la masa celor mari

Postat la 21 noiembrie 2006 3 afişări

Marco L. are si acum in minte noaptea tarzie de vara cand el si doi prieteni au fost maturati de o rafala de mitraliera trasa de niste barbati din goana unor scutere, in timp ce ei palavrageau langa poarta San Gennaro din Napoli: un glont i-a ramas si acum in coapsa.

Marco L. are si acum in minte noaptea tarzie de vara cand el si doi prieteni au fost maturati de o rafala de mitraliera trasa de niste barbati din goana unor scutere, in timp ce ei palavrageau langa poarta San Gennaro din Napoli: un glont i-a ramas si acum in coapsa.

 

Peretii vopsiti in ocru ai pietei au si ei cicatrici de la gloantele rebele. Grilajul magazinului de jucarii din zona are 80 de urme de gloante, zice proprietarul. "Cred ca ne-au confundat cu altcineva", spune Marco, un tanar de 22 de ani cu fata de copil, intr-un tricou rosu si jeansi, care a stat atunci 15 zile in spital. "Au tras 12 sau 13 focuri si toti trei am fost loviti."

 

Un val de impuscaturi intre mafioti si injunghieri terorizeaza Napoli, cu aproape un asasinat in fiecare zi in ultimele saptamani. Violenta, amplificata de o amnistie care a dus la eliberarea a 2.700 de minori din inchisorile locale, a escaladat intr-atat, incat premierul Romano Prodi a vizitat Napoli, cu intentia de a trimite armata in zona.

 

Traind intr-un oras al carui nume a fost pentru multa vreme sinonim cu crima organizata, napolitanii s-au invatat cu o masura de violenta. Dar recentele schimbari in mafia bastinasa, Camorra, au facut violenta mai frecventa si impredictibila. Camorra era odata o organizatie disciplinata care se specializase in extorcare de fonduri si contrabanda cu tigari. S-a transformat insa treptat intr-o multime de gasti razboinice, care opereaza in mare parte cu droguri. Asa a ajuns Napoli acum in mijlocul unui razboi al drogurilor in stil mexican: cu mai putini bosi care sa controleze situatia, tot mai multi asasini sa imparta puterea.

 

"Crimele la care suntem martori in pietele noastre implica membri ai Camorrei care incearca sa mentina controlul distributiei stradale de droguri", spune Franco Roberti, procuror coordonator pentru activitatea anti-Camorra din Napoli. Zona unde Marco L. a fost impuscat este un "no man’s land" intre cartiere unde drepturile privind distributia de droguri sunt ferm revendicate. Oamenii care locuiesc in aceasta chinuita zona spun ca au ajuns sa traiasca in teroare.

 

La sfarsitul lui octombrie, Vincenzo Prestigiacomo, ginerele unui reputat mafiot local, a fost doborat cu focuri de arma cand iesea dintr-un cafe-bar la 7 seara. Proprietarul cafe-barului a refuzat sa-si dea numele, incapatanandu-se sa insiste ca asasinatul a avut loc "departe de aici, un kilometru mai incolo". Salvatore Arena, care detine un magazin de jucarii in apropiere, isi aminteste foarte clar sunetul celor sase impuscaturi: "Bineinteles ca am auzit - zgomotul e normal acum aici cand se lasa noaptea", spune Arena. Cine sunt ucigasii? Sotia lui Salvatore, Rosaria, intervine in discutie spunand ca actualii membri ai bandelor si victimele lor sunt adeseori tineri chiar in jur de 20 de ani. Sunt someri si in cautare de bani ca sa-si cumpere ceasuri scumpe si jeansi de firma, spune ea. "Fura pentru bani", spune Rosaria. "Impusca orice, ca si cum ar fi un joc video."

 

In vreme ce guvernul pare nesigur in privinta modului cum sa raspunda valului de violenta, multi oameni de aici spun ca ar putea sa inceapa prin a construi pur si simplu mai multe spatii de detentie. Cu cateva luni in urma, ministerul justitiei a eliberat cateva mii de infractori minori din inchisorile napolitane, ca sa scape de problema cu supraaglomerarea acestora, doar pentru a crea insa o alta problema, mult mai grava, in afara lor. "A fost un cadou frumos de la ministrul justitiei", spune Armando Petrucci, care detine un magazin de haine pe Via Umberto, cu geamul antiglont crapat in urma unor violente recente petrecute acolo.

 

Altii spun ca succesul politiei in arestarea mafiotilor a lasat de fapt loc liber de actiune pentru infractorii de mana a doua. Un boss mafiot care controla cu mana de fier zona din jurul Portii San Gennaro a fost arestat in urma cu un an, deschizand batalia pentru succesiune, spune Salvatore Arena. Procurorul Roberti recunoaste dilema autoritatilor: "Cand statul intervine si captureaza un «capo», imediat face loc pentru un nou membru al Camorrei". Cei care pasesc pe locul eliberat "ori se aliaza, ori se bat".

 

Toti cei ce comenteaza situatia sunt insa de acord ca situatia e complicata de economia locala stagnanta, care ofera tinerilor putine posibilitati licite de a castiga, prin comparatie cu infloritorul comert cu droguri, plin de oportunitati. Cei selectati pentru a fi dealeri de droguri - intr-un fel de stagiu de practica - sunt platiti cu 1.500 de euro pe luna, spune procurorul Roberti, o suma mai mare decat cea pe care o castiga insisi politistii. Premierul Prodi a spus ca nu va trimite armata la Napoli, dar ca va trimite cateva mii de alti politisti, dotati si cu scutere, ca sa poata tine pasul cu noua Camorra. Biroul lui Roberti are doar 18 masini, dar cele mai multe vechi si se strica des, spune el. Roberti spune ca o infuzie de resurse financiare ar ajuta, dar nu-i destul. "Trebuie gasita o modalitate de a le oferi tinerilor slujbe", spune el. "S-ar putea sa fie mai putin profitabile, dar macar ai siguranta, nu mai trebuie sa te temi in privinta salariului."

 

Intre timp, Marco L. ramane un fugar in propriul cartier. "Am invatat ca nu mai poti sa stai intr-un singur loc. Si oricum nu mai stau afara cand se lasa noaptea."

 

Nada Bakri a contribuit la acest articol

 


Traducerea si adaptarea de Mihai Mitrica

Urmărește Business Magazin

/special/mafia-italiana-noua-camorra-isi-cere-locul-la-masa-celor-mari-1007581
1007581
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.